Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Ιράν): Αναξιόπιστη η αμερικανική κυβέρνηση

Rouhani (Ιράν): Αναξιόπιστη η αμερικανική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι «οι φιλικές χώρες πρέπει να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους και τη συνεργασία τους στη διεθνή κοινότητα»

Ως «αναξιόπιση» χαρακτήρισε την αμερικανική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σε μία χρονική περίοδο όπου η Ουάσιγκτον επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.
Τις προηγούμενες ημέρες, το Ιράν απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι δε μπορεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.
«Η επίδοση της διοίκησης των ΗΠΑ αυτά τα χρόνια οδήγησε στο να θεωρείται η χώρα αναξιόπιστη για όλο τον κόσμο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του ιρανού προέδρου, ο οποίος διευκρίνησε ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις της».
«Στη σημερινή κατάσταση, οι φιλικές χώρες πρέπει να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους και τη συνεργασία τους στη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε ο Hassan Rouhani, προσθέτοντας παράλληλα ότι το Ιράν και η Βόρεια Κορέα «είχαν πάντα κοινές απόψεις» σε πολλά θέματα.
Από την πλευρά του, ο βορειοκρεάτης υπουργός Εξωτερικών, Ri Yong Ho, ο οποίος επισκέφθηκε το Ιράν, δήλωσε ότι η αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία του 2015 και η επαναφορά των κρυώσεων αποτέλεσαν «μία πράξη αντίθετη προς τους διεθνείς κανόνες και τους κανονισμούς».
«Η στρατηγική πολιτική της Βόρειας Κορέας είναι να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και να αντιμετωπίσει τη μονομερή προσέγγιση», πρόσθεσε ο βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των κυρώσεων πραγματοποίησε και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, τονίζοντας ότι «σε ότι αφορά την κατάστασή μας, μην ανησυχείτε καθόλου, κανείς δε μπορεί να κάνει τίποτα».
«Μπορούν να είναι σίγουροι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό», πρόσθεσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, απευθυνόμενος τόσο στις επιχειρήσεις της χώρας, όσο και στους πολίτες.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης