Πότε θα επιβάλλει η Ουάσινγκτον τους νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα

Πότε θα επιβάλλει η Ουάσινγκτον τους νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα

Ο κατάλογος των αγαθών που στοχοθετούνται θα δημοσιευθεί σύντομα στην εφημερίδα της κυβέρνησης, κατά το δελτίο Τύπου του USTR

Από την 23η Αυγούστου 2018 η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλλει πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων, σε αντίποινα για τις «δόλιες εμπορικές πρακτικές» που προσάπτει στην Κίνα, όπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον επιβάλλει ήδη, από την 6η Ιουλίου πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Πλέον θα στοχοθετηθούν πολλά ακόμη αγαθά κινεζικής προέλευσης, αξίας επιπλέον 16 δισ. δολαρίων. Συνολικά, στοχοθετούνται 279 προϊόντα που παράγονται στην Κίνα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του USTR (σ.σ. και όχι του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, όπως μεταδόθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο) σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Στην ανακοίνωση του USTR, ως «δόλιες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές περιγράφονται «οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογιών και πνευματικής ιδιοκτησίας» από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Ο κατάλογος των αγαθών που στοχοθετούνται θα δημοσιευθεί σύντομα στην εφημερίδα της κυβέρνησης, κατά το δελτίο Τύπου του USTR.

Ανάμεσα στα προϊόντα τα οποία στοχοθετούνται είναι κυρίως ημιαγωγοί, αν και τα βασικά τσιπ προέρχονται από τις ίδιες τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Οι δασμοί θα επιβληθούν επίσης σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών, χημικών και εξοπλισμού για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Η Ένωση Βιομηχανιών Ημιαγωγών των ΗΠΑ εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του USTR να παραμείνουν τα προϊόντα του συγκεκριμένου κλάδου στον κατάλογο, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «υποστηρίξαμε ενώπιον της κυβέρνησης, με τους πιο σθεναρούς όρους, ότι οι δασμοί που θα επιβληθούν στους ημιαγωγούς που εισάγονται από την Κίνα θα πλήξουν τις αμερικανικές κατασκευάστριες, όχι τις κινεζικές, και δεν θα κάνουν τίποτε για να σταματήσουν τις προβληματικές εμπορικές πρακτικές της Κίνας».

 

www.worldenergynews.gr