ΕΕ: Αναγκαία μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας της Ουκρανίας

ΕΕ: Αναγκαία  μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας της Ουκρανίας

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την Ουκρανία «στρατηγική χώρα διέλευσης για το αέριο» και συμφώνησαν στην ανάγκη ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας επισημάνθηκε μεταξύ άλλων  στην 20η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε χθες 9/7/2018 στις Βρυξέλλες παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, των αντιπροέδρων της Επιτροπής Federica Mogherini,Marcus Schefkovic,Valdis Dobrobowskyς και της Επιτρόπου Cecilia Malstrom, ενώ την ουκρανική πλευρά εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Petro Poroshenko.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την Ουκρανία «στρατηγική χώρα διέλευσης για το αέριο» και συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, και ειδικότερα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
«Τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί αξιοποίησαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην ΕΕ ενώ το διμερές μας εμπόριο αυξήθηκε 25% και οι ουκρανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 40% από το 2014», δήλωσε ο πρόεδρος Juncker στη συνέντευξη που ακολούθησε τη σύνοδο, αποτιμώντας τη διμερή συνεργασία.
«Οσο η Ουκρανία μεταρρυθμίζεται, τόσο η ΕΕ θα τη στηρίζει. Η ΕΕ και η Ουκρανία προχωρούν μπροστά μαζί», πρόσθεσε.
Πάνω από 11 δις ευρώ από το αρχικό πακέτο στήριξης της ΕΕ των 12.8 δις ευρώ για μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη δοθεί προς το Κίεβο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών κατά της διαφθοράς που αποτελεί κλειδί για τη μεταρρύθμιση της χώρας-μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον της Διαφθοράς.
Η ΕΕ καταδίκασε και επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία εκφράζοντας την προσήλωσή της στις Συμφωνίες του Μινσκ ως βάση για τη βιώσιμη και ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Α. Ουκρανία. «Αναμένει» επίσης την απελευθέρωση των παράνομα κρατουμένων ουκρανών πολιτών στην Κριμαία και τη Ρωσία.

www.worldenerynews.gr


Eleni Α