Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νορβηγία μετατρέπεται σε εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας

Η Νορβηγία μετατρέπεται σε εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας

Οι δεξαμενές της Νορβηγίας δέχθηκαν βροχοπτώσεις το 2018, που ισοδυναμούν με 22 TWh, πολύ λιγότερο από ένα κανονικό έτος, δημιουργώντας έλλειμμα που ισοδυναμεί με τις ενεργειακές ανάγκες 1,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών ή το ήμισυ του πληθυσμού της Νορβηγίας

Η Νορβηγία έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας ενέργειας από τη Δανία και τη Σουηδία αυτό το καλοκαίρι, μετά από μια θερμή και ξηρή άνοιξη που μείωσε τα υδροηλεκτρικά αποθέματα της χώρας και οδήγησε σε άνοδο νορβηγικές τιμές ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου.
Οι δεξαμενές της Νορβηγίας δέχθηκαν βροχοπτώσεις το 2018, που ισοδυναμούν με 22 τετραώρες (TWh) λιγότερο από ένα κανονικό έτος, δημιουργώντας έλλειμμα που ισοδυναμεί με τις ενεργειακές ανάγκες 1,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών ή το ήμισυ του πληθυσμού της Νορβηγίας.
"Το μεγαλύτερο μέρος της εισαγόμενης ενέργειας προέρχεται από τη Δανία και τη Σουηδία, η οποία είχε πλεόνασμα αιολικής ενέργειας", ανέφερε σε ανακοίνωσή της  η κρατική εταιρεία Statnett, προσθέτοντας ότι ήταν το πρώτο καλοκαίρι μετά από πολλά χρόνια που η Νορβηγία γίνεται καθαρός εισαγωγέας ενέργειας.
"Δεδομένου του χειμώνα που είχαμε, μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση", ανέφερε.
Παρόλο που οι δεξαμενές της Νορβηγίας, είχαν πληρότητα 61,7% την περασμένη εβδομάδα, βρίσκονται σε οριακά υψηλότερο επίπεδο από ό, τι την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το μεγαλύτερο μέρος του χιονιού έχει ήδη λειώσει λόγω της ασυνήθιστα ζεστής άνοιξης, και επομένως υπάρχει λιγότερο νερό να προστεθεί.
Οι θερμές, ξηρές συνθήκες έχουν επίσης οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξάτμιση.
"Ο ξηρός καιρός αναμένεται να συνεχισθεί και η υδρολογική ισορροπία προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα", ανέφερε.
Πέρυσι οι δεξαμενές της Νορβηγίας έφτασαν στο 86,6%. Οι ειδικοί λένε ότι η αιχμή του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερη.
Οι χαμηλότερες στάθμες νερού σημαίνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα κοστίσει πολύ περισσότερο για τους καταναλωτές, καθιστώντας έτσι φθηνότερη την εισαγωγή ενέργειας. Η τιμή της νορβηγικής ενέργειας φέτος το καλοκαίρι ξεπέρασε τα 45 ευρώ ανά μεγαβάτ ώρα, σχεδόν το διπλάσιο του περυσινού επιπέδου.
"Το γεγονός ότι έχουμε την ευκαιρία να εισάγουμε πλεόνασμα ενέργειας από τις γειτονικές μας χώρες σημαίνει ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το ενεργειακό μας σύστημα και να διασώσουμε νορβηγικούς υδάτινους πόρους όταν χρειαστεί", ανέφερε η Statnett.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης