Fitch: Αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής υπό τη νέα κυβέρνηση του Lopez Obrador, στο Μεξικό

Fitch: Αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής υπό τη νέα κυβέρνηση του Lopez Obrador, στο Μεξικό

«Στροφή» σε βασικές πολιτικές για το Μεξικό αναμένει η Fitch, υπό τη νέα κυβέρνηση   

Η κυβέρνηση του Andres Manuel Lopez Obrador ενδέχεται να μεταβάλει τις μέχρι πρότινος εφαρμοσμένες πολιτικές σε δημοσιονομικό και ενέργεια για το Μεξικό, εκτιμά σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, η αβεβαιότητα που προκύπτει θα επηρεάσει τις επενδύσεις, έως ότου προκύψει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου 2018, «κληρονομώντας μια ανθεκτική αλλά υποτονική οικονομία, ένα ισχυρό γενικό πλαίσιο πολιτικής και ένα φθίνων δημόσιο χρέος».
«Ο Lopez Obrador έχει εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εισοδηματικής ανισότητας.
Το οικονομικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει το σεβασμό της αυτονομίας των κεντρικών τραπεζών και των καθεστώτων ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές περιλαμβάνουν τη διατήρηση της πειθαρχίας αλλά και την ενδεχόμενη επέκταση και τον επαναπροσανατολισμό των δαπανών», σχολιάζει ο οίκος.
Ο Lopez Obrador αγωνίστηκε για την αύξηση των δαπανών σε τομείς όπως συντάξεις, νέες επιχορηγήσεις για φοιτητές χαμηλού εισοδήματος και δημόσιες επενδύσεις, ωστόσο αυτό μπορεί να είναι αντίθετο στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, εκτός αν αντισταθμιστεί επαρκώς με περικοπές δαπανών ή φορολογικές αυξήσεις, επισμαίνεται.

Moody's: Μεταβλητότητα φέρνει στις αγορές του Μεξικού, βραχυπρόθεσμα, η νίκη του Lopez Obrador

Για αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές του Μεξικού, βραχυπρόθεσμα, προειδοποιεί η Moody's Investors Service, στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Andres Manuel Lopez Obrador.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης του Lopez Obrador «θα είναι κάπως αβέβαιη» για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, δεδομένης της μακράς διαδικασίας πολιτικής μετάβασης του Μεξικού και της επιρροής της εξερχόμενης κυβέρνησης (Pena Neto) στη βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική προοπτική της χώρας.
Βέβαια, η νέα κυβέρνηση θα ωφεληθεί από το ευνοϊκό μακροοικονομικό σημείο εκκίνησης, ωστόσο οι αξιολογήσεις θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την πολιτική κατεύθυνση και τις επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προοπτικές του Μεξικού, επισημαίνεται.
Εν τω μεταξύ, οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να καταστούν ασυνήθιστα ασταθείς και με υψηλότερο ρίσκο, με αρνητικές συνέπειες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις αποδόσεις, καθώς και το πιστωτικό προφίλ της χώρας, υπογραμμίζει ο οίκος.
Μια περαιτέρω υποχώρηση του πέσο θα επηρέαζε τις περισσότερες μεξικανικές εταιρείες, αν και ο συνολικός κίνδυνος για τη ρευστότητα παραμένει χαμηλός.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι η εκλογική νίκη του Lopez Obrador αυξάνει τους κινδύνους για τον μεξικανικό κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα σχέδια του προέδρου περιλαμβάνουν τη μείωση στις τιμές καυσίμων, την κατασκευή νέων διυλιστηρίων και την αναθεώρηση των υφιστάμενων συμβάσεων έρευνας και παραγωγής μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos Mexicanos (PEMEX) και ιδιωτικών εταιρειών.
Όλα αυτά τα μέτρα θα βλάψουν την PEMEX και την τοπική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Ένα «πάγωμα» των τιμών των καυσίμων, για παράδειγμα, θα προκαλέσει ζημίες στις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας της PEMEX, ιδίως εάν αυξηθούν οι τιμές αργού ή εάν το πέσο αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο πιστωτικός αντίκτυπος της νίκης Lopez Obrador για τον τομέα των υποδομών, θα εξαρτηθεί από το ρόλο του ιδιωτικού τομέα, σημειώνει η Moody's.
Ο νέος Πρόεδρος εκτιμά ότι θα χρειαστούν 11 δισεκ. δολάρια (220 δισεκ. πέσο) επιπλέον επενδύσεων που δεν σχετίζονται με την ενέργεια, για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.
Είναι πιθανό οι ιδιωτικές εταιρείες να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην προώθηση νέων έργων, όπως η κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών και η αποκατάσταση δρόμων και λιμένων.
Ο κεντροαριστερός Lopez Obrador κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή (1 Ιουλίου 2017), συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων.Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr


Eleni Α