Διεθνή

Νορβηγία: Νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για την αγορά μπαταριών

Νορβηγία: Νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για την αγορά μπαταριών

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας αντί να πληρώνουν τα μεγάλα ασφάλιστρα εάν οι ενεργειακές ανάγκες τους υπερβούν τα προκαθορισμένα επίπεδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της σχετικά μικρής αγοράς μπαταριών της Νορβηγίας

Το προτεινόμενο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία, το οποίο θα καταστήσει ακριβό για τους συνδρομητές με υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να προκαλέσει ζήτηση για αποθήκευση μπαταριών, δήλωσε στο Reuters ο ρυθμιστής ενέργειας της χώρας NVE.
Το νέο τιμολόγιο, το οποίο προτείνεται από την NVE και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, έχει ως στόχο να αντικαταστήσει το ισχύον ογκομετρικό καθεστώς, δεδομένου ότι στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος οι καταναλωτές έχουν περισσότερη διαθέσιμη ικανότητα από ό, τι πραγματικά χρησιμοποιούν, που καθιστά αναποτελεσματικές τις επενδύσεις δικτύου .
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας αντί να πληρώνουν τα μεγάλα ασφάλιστρα εάν οι ενεργειακές ανάγκες τους υπερβούν τα προκαθορισμένα επίπεδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της σχετικά μικρής αγοράς μπαταριών της Νορβηγίας.
"Οι πελάτες προσυπογράφουν ένα ορισμένο ποσό χωρητικότητας δικτύου σε μια δεδομένη τιμή ανά kW. Η κατανάλωση πέρα από το εγγεγραμμένο επίπεδο χρεώνεται σε πολύ υψηλότερη τιμή », δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της NVE Velaug Mook.
Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019 όλοι οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν εγκατεστημένο ένα έξυπνο μετρητή, παρέχοντας καλύτερες πληροφορίες σχετικά με την εγκατεστημένη και χρησιμοποιημένη χωρητικότητα και τις τιμές, γεγονός που θα τους επιτρέψει να υπολογίσουν το επίπεδο συνδρομής που χρειάζονται.
"Το προτεινόμενο πρότυπο τιμολόγησης θα προσφέρει στους πελάτες καλύτερη κίνητρα για την αποθήκευση ενέργειας από το σημερινό ενεργειακό τιμολόγιο", πρόσθεσε ο Mook.
"Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αποθηκευμένη ενέργεια όταν η κατανάλωσή τους είναι υψηλή και να ανακτήσουν ενέργεια από το δίκτυο για αποθήκευση όταν η κατανάλωση είναι χαμηλή ... Επιπλέον, οι μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το κόστος φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων", ανέφερε.
Η προτεινόμενη αλλαγή δεν βρήκε μεγάλη υποστήριξη στην αγορά, ενώ οι εταιρείες φοβούνται ότι θα έχουν υψηλότερο κόστος σε περίπτωση που η εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών τους υπολείπεται.
Μετά την δημόσια διαβούλευση, η NVE ανακοίνωσε ότι κατανοεί ότι το προτεινόμενο μοντέλο δεν προτιμάται και θα εκτιμήσει κατά πόσον υπάρχει ανάγκη για προσαρμογές.
Συνολικά, το κόστος δεν αναμένεται να αυξηθεί για τους χρήστες του δικτύου, δήλωσε ο Mook. Αντ 'αυτού, η τιμή για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα μειώνεται, ενώ εισάγεται τιμολόγηση για ταυτόχρονη κατανάλωση σε κιλοβάτ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης