Τελευταία Νέα
Διεθνή

M. Sefcovic (EE) : Αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

M. Sefcovic (EE) : Αρχές Ιουλίου ξεκινούν οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

"Είναι μια προτεραιότητα για την οποία έχουμε ευρωπαϊκή συναίνεση", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic. "Έχουμε 100% συναίνεση ότι οι μεταφορές πρέπει να διατηρηθούν στην περίοδο μετά το 2019"

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ημερομηνία στις αρχές Ιουλίου για να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σχετικά με τη μελλοντική διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μόλις λήξει η σύμβασή τους το 2019, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για την ενέργεια στο Reuters την Πέμπτη 14/6/2018.
Η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 απευθείας στη Γερμανία και η κατασκευή του νέου αγωγού Turkstream στην Τουρκία έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, της παραδοσιακής διαδρομής προμήθειας στην Ευρώπη.
Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι τα νέα δρομολόγια θα επιτρέψουν στη ρωσική Gazprom, η οποία προμηθεύει πάνω από το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ, να μειώσει τις ποσότητες μέσω της Ουκρανίας, στερώνοντας την οικονομία της από τα πολύτιμα τέλη διέλευσης.
"Αυτή είναι μια προτεραιότητα για την οποία έχουμε μια ευρωπαϊκή συναίνεση", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic. "Έχουμε 100% συναίνεση ότι οι μεταφορές πρέπει να διατηρηθούν στην περίοδο μετά το 2019".
Τόνισε τη στήριξη της Γερμανίας για την αναγνώρισή του θέματος που έχει «πολώσει» την Ένωση καθώς  οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν στον αγωγό Nord Stream, από τον οποίο το Βερολίνο είναι ο κύριος δικαιούχος.
Ο Sefcovic δήλωσε ότι επιθυμεί στις συνομιλίες να συμμετέχουν πολιτικοί και εταιρικοί εκπρόσωποι  τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, καθώς και διπλωμάτες από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Ελπίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε να επεξεργαζόμαστε πώς θα διευθετήσουμε αυτά τα πολύ περίπλοκα ζητήματα», είπε. "Αν επιλύσουμε αυτό το πολιτικά πολύ ευαίσθητο ζήτημα τότε θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε άλλα κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη αλλά και για τη Ρωσία".
Η Nagftogaz της Ουκρανίας επιδιώκει σταθερές εγγυήσεις για τις μελλοντικές μεταφορές και ο Sefcovic δήλωσε ότι η σαφήνεια σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις των αγωγών ήταν ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαμετακόμισης φυσικού αερίου της χώρας.
"Η καλύτερη εγγύηση θα είναι οι μακροπρόθεσμες κρατήσεις και οι εμπορικά βιώσιμοι όγκοι", δήλωσε ο Sefcovic


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης