Νέα πολιτική της Royal Bank στη χρηματοδότηση της ενέργειας

Νέα πολιτική της Royal Bank στη χρηματοδότηση της ενέργειας

H RBS θέτει αυστηρότερους περιορισμούς στους γενικούς δανεισμούς σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον άνθρακα

Η Royal Bank της Σκωτίας εισάγει νέες πολιτικές χρηματοδότησης της ενέργειας και τη στήριξη της μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση η τράπεζα δεν θα παρέχει πλέον χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και νέα ανθρακωρυχεία.

Η τράπεζα έχει επίσης ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση έργων πετρελαιοφόρων και αειφόρου βλάστησης.

«Αυτές οι αλλαγές ακολουθούν τις ουσιαστικές μειώσεις στις εκθέσεις των των ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, καθώς επαναπροσδιορίζει τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Δυτική Ευρώπη», ανέφερε η τράπεζα.

Σημειώνοντας ένα «αυξανόμενο ενδιαφέρον» για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η RBS δήλωσε ότι χρηματοδότησε περισσότερα βρετανικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα της Βρετανίας τα τελευταία έξι χρόνια.

Επιπλέον, η RBS θέτει αυστηρότερους περιορισμούς στους γενικούς δανεισμούς σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα παρέχει χρηματοδότηση σε εταιρείες εξόρυξης που παράγουν πάνω από το 40% των εσόδων τους από θερμικούς άνθρακες - μείωση από 65%.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη απόφαση συμπεριλαμβάνονται εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν περισσότερο από το 40% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από άνθρακα.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η RBS ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεσμεύτηκε να χορηγήσει χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. δολαρίων στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας από το 2018 έως το 2020 και ότι το 80% από τις ενεργειακές χρηματοδοτήσεις πήγε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2017.

Ο Kirsty Britz, διευθυντής της Sustainable Banking στην RBS, υπογράμμισε την αλλαγή που πέρασε πρόσφατα η τράπεζα.

«Η RBS του 2018 διαφέρει πολύ από την τράπεζα που είχαμε πριν από μερικά χρόνια. Αν θέλουμε να στηρίξουμε μακροπρόθεσμα τους πελάτες μας, τότε σημαίνει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της αλλαγής του κλίματος και των κινδύνων και ευκαιριών που παρουσιάζει" είπε.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση μιας πιο καθαρής, πιο βιώσιμης οικονομίας για το μέλλον και αυτές οι πολιτικές αλλαγές αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσέγγισης μας σε αυτό το σημαντικό θέμα» συμπλήρωσε.

 

www.worldenergynews.gr