Διεθνή

Στρατιωτικές ανησυχίες στην Ουάσινγκτον προκαλεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2

Στρατιωτικές ανησυχίες στην Ουάσινγκτον προκαλεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2
Η τοποθέτηση νέων τεχνολογιών παρακολούθησης στη Βαλτική Θάλασσα προβληματίζει τις ΗΠΑ
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία ενισχύει την αμερικανική ετοιμότητα και προκαλεί στρατιωτικές ανησυχίες, καθώς θα επιτρέψει στη Μόσχα να τοποθετήσει νέα τεχνολογία παρακολούθησης στη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε ανώτατος υπάλληλος των ΗΠΑ την Πέμπτη 17/5/2018.
Σύμφωνα με το Reuters η  Sandra Oudkirk, Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός για την Ενεργειακή Διπλωματία, δήλωσε στο Βερολίνο ότι θα συναντηθεί με Γερμανούς αξιωματούχους για να εκφράσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το υποθαλάσσιο έργο.
Μια κοινοπραξία δυτικών εταιρειών και η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο στις ακτές της Βαλτικής της Γερμανίας.
Η Oudkirk δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κογκρέσο είχε δώσει στον πρόεδρο νέες αρμοδιότητες για την επιβολή κυρώσεων σε μια σειρά ρωσικών σχεδίων αγωγών.
Όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους έργα ήταν σε "υψηλό επίπεδο κινδύνου κυρώσεων", ανέφερε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επικεντρώθηκε στη χρήση διπλωματικών μέσων για να σταματήσει το Nord Stream 2, ένα από τα πολλά ρωσικά έργα για την εξαγωγή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη μέσω διαδρομών που αποφεύγουν την Ουκρανία.
Η Oudkirk δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον περιείχαν παρελθούσες ρωσικές κινήσεις για να απενεργοποιήσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι διαιωνίζει τις «ευπάθειες» στους ρωσο-ευρωπαϊκούς δεσμούς για άλλα 30 έως 40 χρόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάσσονται επίσης στον αγωγό TurkStream που θα διασχίσει την Τουρκία για τους ίδιους λόγους, είπε.

Στρατιωτικές ανησυχίες

Η  Βαλτική ήταν μια, ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή συμπλήρωσε. "Όταν εξετάζουμε την ικανότητα κυβερνήσεων και εταιρειών να χρησιμοποιούν τις υποδομές ως μέσο μεταφοράς συσκευών και τεχνολογιών παρακολούθησης αυτό είναι ανησυχητικό για το συγκεκριμένο έργο των υποθαλάσσιων αγωγών στη Βαλτική Θάλασσα".
"Το νέο έργο θα επιτρέψει την τοποθέτηση νέων τεχνολογιών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και αυτή είναι μια απειλή", ανέφερε.
Η Oudkirk απέρριψε τις εικασίες ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στον αγωγό για να βοηθήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις  ΗΠΑ.
Ο  Nord Stream 2  θα αναζητήσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ή στις αρχές του επόμενου έτους.
Η Δανία πρέπει ακόμη να αποφανθεί εάν ο αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί κοντά στην ακτή του.
Η Oudkirk δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστήριξε το σχέδιο δανικού-πολωνικού αγωγού Baltic Pipe διότι θα διαφοροποιούσε πηγές και διαδρομές. Το έργο, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί μέχρι το 2022, είναι το εμβληματικό έργο της Πολωνίας με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι δυτικοί εταίροι της Gazprom είναι οι ενεργειακές εταιρείες Uniper, Wintershall, Engie, η OMV της Αυστρίας και η ομάδα Anglo-Dutch Shell.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης