Διεθνή

Δυσαρεστημένη η Νορβηγία από το deal της Gazprom με την αυστριακή OMV

Δυσαρεστημένη η Νορβηγία από το deal της Gazprom με την αυστριακή OMV
Η Νορβηγία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία και η συμφωνία δίνει πρόσβαση στην υφαλοκρηπίδα της
Η Νορβηγία δεν είναι ικανοποιημένη με την συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων μεταξύ της αυστριακής OMV και της Gazprom που θα δώσει στον ρωσικό γίγαντα του φυσικού αερίου πρόσβαση στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, δήλωσε στο Reuters  ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα.
"Είπαμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι για αυτή τη συμφωνία επειδή θέλουμε να έχουμε διαφοροποιημένες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη", ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας Terje Soeviknes.
"Αυτό είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους, να γνωρίζουν ότι έχουν τη Νορβηγία ως σταθερό παραγωγό. Με τη Gazprom στην υφαλοκρηπίδα, κάποιοι μπορεί να το αμφισβητήσουν. "
Η Νορβηγία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία.
Σύμφωνα με συμφωνία που έκλεισε στα τέλη του 2016, η OMV πρότεινε να ανταλλάξει ένα μερίδιο 38,5% στη νορβηγική μονάδα της για 25% συμμετοχή σε τμήμα του τομέα φυσικού αερίου Urengoy της Gazprom.
Ο διευθύνων σύμβουλος της OMV, Rainer Seele, δήλωσε τον Μάρτιο ότι αναμένεται να κλείσει τη συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2018, καθώς η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει το κόστος και να εξασφαλίσει αποθέματα φυσικού αερίου.
"Έχουμε πει στην OMV ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι γι 'αυτό. Αλλά είπαμε ότι εάν υπάρξει αίτημα, φυσικά θα το χειριστούμε », δήλωσε ο Soeviknes, προσθέτοντας ότι η αίτηση δεν είχε ακόμη υποβληθεί.
Εκπρόσωπος της OMV δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Gazprom ήταν ακόμα σε εξέλιξη και ότι η εταιρεία παραμένει βέβαιη ότι θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.
Όταν η OMV απέτυχε να καταθέσει έγγραφα στο νορβηγικό υπουργείο πετρελαίου και ενέργειας σχετικά με τη συμφωνία της Gazprom το καλοκαίρι του 2017, η εταιρεία ανέφερε τις νορβηγικές βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ως λόγο της καθυστέρησης.
Η πρωθυπουργός Erna Solberg και η κυβέρνησή της κέρδισαν την επανεκλογή και ο Soeviknes συνέχισε ως υπουργός πετρελαίου.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας συμμετέχει σε περισσότερες από 30 άδειες στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγικών πεδίων Gullfaks, Gudrun και Edvard Grieg, καθώς και του τομέα φυσικού αερίου Arctic Aaasta Hansteen που αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του 2018.
Η ανακάλυψή του πετρελαίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς θα μπορούσε να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024-2025.
Η πλειοψηφία κρατικής Equinor της Νορβηγίας γνωστή ως Statoil, είναι ο κύριος ανταγωνιστής της Gazprom στη Δυτική Ευρώπη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης