Διεθνή

Αζερμπαϊτζάν: Υποχώρησαν 6,4% οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Shah Deniz

Αζερμπαϊτζάν: Υποχώρησαν 6,4% οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Shah Deniz
Οι εξαγωγές αερίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω όλων των αγωγών ανήλθαν συνολικά σε 8.112 δις κυβικά μέτρα τον Ιανουάριο-Απρίλιο του τρέχοντος έτους
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Αζερμπαϊτζάν από το γιγάντιο  πεδίου Shah Deniz Ι μειώθηκαν κατά 6,4% σε 2,391 δισ. κυβικά μέτρα το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017 ανακοίνωσε την Τετάρτη 16/5/2018 η επιτροπή στατιστικών κρατών.
Το αέριο από το Shah Deniz I εξάγεται μέσω του αγωγού του Νότιου Καυκάσου.
Ο όγκος των εξαγωγών από το Shah Deniz, τον οποίο εκμεταλλεύεται διεθνή κοινοπραξία υπό την ηγεσία της BP, ήταν 7.314 δις. κυβικά μέτρα το 2017.
Οι εξαγωγές αερίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω όλων των αγωγών ανήλθαν συνολικά σε 8.112 δις κυβικά μέτρα τον Ιανουάριο-Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να ξεκινήσει τις πρώτες εμπορικές παραδόσεις φυσικού αερίου στην Τουρκία από το δεύτερο στάδιο του πεδίου Shah Deniz από τις 30 Ιουνίου φέτος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναπτύσσοντας τον λεγόμενο Νότιο διάδρομο, ο οποίος αναμένεται να φέρει στην Ευρώπη μέχρι το 2020 περίπου 16 δις. bcm.
Το αέριο θα προέλθει από τον τομέα Shah Deniz II μέσω του αγωγού φυσικού αερίου (TANAP) των 1.850 χιλιομέτρων μέσω της Τουρκίας, της επέκτασης του αγωγού του Νότιου Καυκάσου μέσω της Γεωργίας και του αγωγού Trans-Adriatic Pipe (TAP) στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης