Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιές ενεργειακές εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια με το Ιράν

Ποιές ενεργειακές εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια με το Ιράν
Σε κίνδυνο συμβόλαια δεκάδων δισεκατομμυρίω στο Ιράν μετά την απόφαση Trump
Η απόφαση του Donald Trump για απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη το 2015, αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί προβλήματα στους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ και φυσικά αυξάνει την αβεβαιότητα για τη ροή των προμηθειών πετρελαίου προς τη Δύση.
Ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο μία σειρά συμφωνιών και projects που έχουν υπογράψει ξένες εταιρείες με την Τεχεράνη, καθώς ο Trump υποστήριξε ότι η επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων θα αφορά όχι μόνο το ίδιο το Ιράν, αλλά και οποιαδήποτε χώρα ή εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ιράν.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Πολλοί ενεργειακοί όμιλοι από Ευρώπη, Κίνα και άλλες χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες με το Ιράν.

- Τον Νοέμβριο του 2016 η γαλλική Total έγινε η πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου του κόσμου, του South Pars.
Η γαλλική εταιρεία τόνισε τον Οκτώβριο του 2017 ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο project εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επαναφέρουν σε ισχύ της κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη, με δεδομένο ότι η αμερικανική αγορά είναι εξαιρετικά σημαντική για τον γαλλικό όμιλο.
Η κινεζική CNPC υποστήριξε ότι είναι πρόθυμη να εξαγοράσει το μερίδιο που κατέχει η Total στο project εάν ο γαλλικός όμιλος το εγκαταλείψει, σύμφωνα, τουλάχιστον με ανώνυμες πηγές.

- Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία DNO τον Νοέμβριο του 2016 έγινε η δεύτερη δυτική εταιρεία, μετά την Total, η οποία υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν, με στόχο την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Changuleh.

- H Shell υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2016 για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου South Azadegan, Yadavaran και Kish.
Πάντως στο ετήσιο report της για το 2017 αναφέρει ότι είχε αγοράσει μόνο τρία cargo ιρανικού πετρελαίου μετά τη χαλάρωση των κυρώσεων.

- Η νοτιοκορεατική Daewoo Engineering and Construction υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας το 2015 για την κατασκευή διυλιστηρίου στην περιοχή Bandar Jask στη νότια ακτή του Ιράν.

- Η νορβηγική Aker Solutions υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας τον Μάιο του 2016 για τον εκσυγχρονισμό της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

- Η αυστριακή OMV υπέγραψε τον Μάιο του 2016 μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της περιοχής Zagros και για το κοίτασμα Fars.
Τον Ιούνιο του 2017 η OMV και η ρωσική Gazprom Neft ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμφωνία συνεργασία για την ανάπτυξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράν.

- Η ιταλική Saipem το 2016 υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων του Ιράν, των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Tous.

- Η Wintershall, θυγατρική της BASF υπέγραψε τον Απρίλιο του 2016 συμφωνία συνεργασίας με τη National Iranian Oil Company.
Τον Φεβρουάριο του 2017, είχε συζητήσεις για πιθανές επενδύσεις στο Ιράν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

- Τον Ιανουάριο του 2017 το Ιράν ανακοίνωσε ότι 29 εταιρείες μπορούν να καταθέσουν προσφορές για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Μεταξύ αυτών που ανταποκρίθηκαν ήταν οι Shell, Total, Italy’s Eni, Petronas  and Gazprom και Lukoil, αλλά και όμιλοι από Κίνα, Αυστρία, Ιαπωνία και άλλες χώρες.

- Η ιταλική Eni υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν τον Ιούνιο του 2017 για την πραγματοποίηση ερευνών ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Ιράν.

- Η ινδική Oil and Natural Gas Corp τον Φεβρουάριο του 2017 είχε κατ’ αρχήν συμφωνία με μία ιρανική συμφωνία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου Susangerd.

- Η National Iranian Oil Company υπέγραψε συμφωνία τον Μάρτιο του 2018 με τη ρωσική Zarubezheneft για την ανάπτυξη δύο πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης