Στα 270 δισ. βαρέλια πετρελαίου και επίσημα τα αποθέματα της Saudi Aramco

Στα 270 δισ. βαρέλια πετρελαίου και επίσημα τα αποθέματα της Saudi Aramco
Ο έλεγχος διεξήχθη από τις εταιρείες DeGolyer, MacNaughton, Baker Hughes Gaffney, Cline και Associates
Ένας διεθνής ανεξάρτητος έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμάτων της σαουδαραβικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου Saudi Aramco, επιβεβαίωσε τα επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ριάντ εδώ και τρεις δεκαετίες, ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα της εταιρίας ανέρχονται στα 270 δισ. βαρέλια, επιβεβαίωσαν πηγές του Reuters.
Ο έλεγχος διεξήχθη από τις εταιρείες DeGolyer, MacNaughton, Baker Hughes Gaffney, Cline και Associates.
Ο έλεγχος των αποθεμάτων της Saudi Aramco παρακολουθείται στενά, επειδή η βάση των αποθεματικών της εταιρείας θα έχει άμεση σχέση με την αποτίμησή της πριν από την αρχική δημόσια προσφορά που έχει λάβει πολύ μεγάλη δημοσιότητα.
Ο αριθμός των αποθεμάτων είναι εκπληκτικός, διότι για τριάντα χρόνια, η Saudi Aramco αναφέρει αμετάβλητα αποθέματα πετρελαίου περίπου στα 261 δισεκατομμύρια βαρέλια, παρά την ενεργό παραγωγή.
Ωστόσο, τα αποθέματα πετρελαίου δεν αποτελούν τον μοναδικό παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη στην αποτίμηση της πετρελαϊκής εταιρείας, όπως αναφέρει το  Bloomberg σε ανάλυσή του η νωρίτερα φέτος, παρόλο που αποτελεί σημαντικό δείκτη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και της κερδοφορίας της εταιρείας.
Επίσης, το Bloomberg είδε αυτό το μήνα τους λογαριασμούς της Aramco, αναφέροντας ότι η εταιρεία κατέγραψε καθαρό κέρδος 34 δισ. δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Αυτά τα οικονομικά στοιχεία αμφισβητήθηκαν φυσικά από τους σκεπτικιστές αναλυτές που γνωρίζουν ότι οι ισολογισμοί μπορούν να προσαρμοστούν τις πληροφορίες σχετικά με την απόδοση μιας επιχείρησης με τον ευνοϊκότερο τρόπο.Το  Bloomberg σημείωσε ότι, παρά τα αμελητέα επίπεδα χρέους της Saudi Aramco και το υπερβολικά χαμηλό κόστος παραγωγής, η εταιρεία είναι η «αγελάδα μετρητών» της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ταμειακές ροές δεν είναι μεγάλες, επειδή ένα τόσο μεγάλο μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας της Σαουδικής Αραβίας εξαρτάται κυριολεκτικά από την Aramco.
Η εταιρεία είναι επίσης εύλογα ευαίσθητη στις τιμές του πετρελαίου, γι 'αυτό και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι πιέζουν τόσο έντονα για υψηλότερες τιμές πετρελαίου πριν από την IPO.
Τώρα φαινομενικά σκοπεύουν να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η IPO, σύμφωνα με τον Πρίγκιπα Mohammed, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2018 ή του 2019.

www.worldenergynews.gr

Eleni Α