Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Οι 71 από τους 103 πυραύλους καταρρίφθηκαν - Πούτιν: Εχθρική πράξη, σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ρωσία: Οι 71 από τους 103 πυραύλους καταρρίφθηκαν - Πούτιν: Εχθρική πράξη, σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο – Κίνδυνος για νέο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν επέμβουν οι μεγάλες δυνάμεις στη Συρία
Άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» στη Συρία. Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Βρετανία πραγματοποίησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (04:00 ώρα Ελλάδας) συντονισμένα πλήγματα στη Συρία εναντίον του καθεστώτος Assad με τον πρόεδροTrump να διατάζει τις επιθέσεις.
Σε διάγγελμά του λίγο νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επιθέσεις ακριβείας θα έχουν ως στόχο εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.
Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας.
Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow που εκτοξευτηκαν απο τη Βρετανική βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

«Η Ρωσία καταδικάζει με τον πιο σοβαρό τρόπο την επίθεση στη Συρία, όπου Ρώσοι στρατιώτες βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της χτύπησαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, τόνισε ακόμη, καθώς η επιχείρηση δεν είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση μία εχθρική πράξη κατά ενός ξένου κράτους.

Η κλιμάκωση της συριακής κρίσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων, προειδοποίησε ο Πούτιν. «Η ιστορία θα αποσαφηνίσει τα πράγματα, όπως ήδη έχει βρει υπεύθυνη την Ουάσινγκτον για σφαγές στη Γιουγκοσλαβία», δήλωσε ακόμη, συμπληρώνοντας ότι το μόνο που θα πετύχουν οι ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων και να υποφέρει ο λαός της Συρίας.


Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι 71 από τους 103 πυραύλους καταρρίφθηκαν.

Παράλληλα ο στόχος των ΗΠΑ και συμμάχων είναι η αποσταθεροποίηση της κατάστασης.

Mattis: Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis χαρακτήρισε «ξεκάθαρο μήνυμα» προς τον Σύρο πρόεδρο τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Assad δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.
«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Assad και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη».

Με αντίποινα προειδοποιεί η Ρωσία και ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Μόσχα προειδοποιούσε ότι θα ανταπαντήσει στις ενέργειες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και τις Βρετανίας στη Συρία λέγοντας ότι σύντομα θα θα υπάρξουν συνέπειες.
Δια στόματος του ρώσου πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον,Anatoli Antonov η Ρωσία δηλώνει ότι «οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες. Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι».
Την ίδια ώρα η Ρωσία αναμένεται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας..
Όπως δήλωσε στο Reuters, ο Ρώσος αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων Vladimir Dzhabarov «η Ρωσία εξετάζει και αναλύει αυτή την ώρα την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία και θα απαιτήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις αεροπορικές επιθέσεις».
Στη διάρκεια της νύχτας οι τρείς δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 100 πυραύλους που εκτοξευτήκαν από πλοία με στόχο 3 εργοστάσια παρασκευή χημικών όπλων στη Συρία.
Οι επιθέσεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία έρχονται ως απάντηση στη χρήση χημικών όπλων κατά των ανταρτών στην πόλη Ντούμα για την οποία κατηγορείται το καθεστώς Assad.
O ρώσος επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμα Konstantin Kosachev δήλωσε ότι οι επιθέσεις «καταστρατηγούν τους διεθνείς κανονισμούς και έχουν πιθανότατα ως απώτερο σκοπό την εμπόδιση των ερευνών για να εντοπιστεί ο πραγματικός ένοχος της χρήσης χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα».

Νωρίτερα:

Σε θέση μάχης για μία ενδεχόμενη επίθεση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων βρίσκεται ο ρωσικός στρατός στη Συρία, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα απόφασης για στρατιωτική παρέμβαση από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.
Όπως μετέδωσε στις 12 Απριλίου 2018 το κανάλι CNBC επικαλούμενο πηγές της Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν πολεμικές επιχειρήσεις σε οκτώ στόχους επί συριακών εδαφών.
Οι εν λόγω στόχοι περιλαμβάνουν δύο αεροδρόμια της Συρίας, ένα ερευνητικό κέντρο και μια εγκατάσταση χημικών όπλων. Βέβαια, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουάσιγκτον -με τη συμμετοχή του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, της πρέσβειρας των Η.Π.Α. στον Ο.Η.Ε. και του επικεφαλής του DNI-, στις 12 Απριλίου 2018, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου γνωστοποίησε πως ότι ο Αμερικανός «δεν έχει πάρει ακόμη την τελική απόφαση του» για τη Συρία.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της Ντούμας αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να ταυτοποιήσουν το μείγμα των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Μπορούμε να πούμε ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χ. Naouert κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για αυτό, η αξιωματούχος απάντησε «ναι».
Η Naouert πρόσθεσε ότι μια ομάδα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα μεταβεί στη Συρία το Σάββατο για να συλλέξει στοιχεία.
Νωρίτερα σήμερα, ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η Συρία διέπραξε την πυραυλική επίθεση στη Ντούμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δείχνουν πως οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι η επίθεση ήταν "σκηνοθετημένη", είναι εσφαλμένοι.
«Είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό πεπεισμένοι ότι η Συρία είναι υπεύθυνη» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου S. Shanders, τονίζοντας ότι η αποτυχία της Ρωσίας να σταματήσει τη Συρία αποτελεί «μέρος του προβλήματος».
Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο υπό την κα Theresa May, σε ανακοίνωσή του στις 12 Απριλίου 2018, διαμήνυσε ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση κατά των επιθέσεων με χημικά όπλα από τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad, διαβεβαιώνοντας για συνεργασία του Λονδίνου με τους εταίρους. «Είναι πολύ πιθανό το καθεστώς Assad να βρίσκεται πίσω από την επίθεση που άφησε 75 ανθρώπους νεκρούς. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μην διαφύγει αντιμετώπισης. Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνεργάζεται με συμμάχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, για να συντονίσει μια διεθνή αντίδραση», αναφέρει η Downing Street. Σημειώνεται πως από το 2003 και μετά, δηλαδή από τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχει η παραδοχή, έστω και άτυπα, πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τη συναίνεση των βουλευτών, αν και αυτήν την φορά η κα May δεν φαίνεται διατεθειμένη να τη ζητήσει.
Ρεπορτάζ των Financial Times (στις 13 Απριλίου 2018) ανέφερε ότι ο Donald Trump βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία, αναφέρει σήμερα. Εκπρόσωπος της Downing Street ανέφερε ότι η Theresa May και ο Donald Trump «συμφώνησαν για την ανάγκη να απαντηθεί η επίθεση με χημικά και ότι η αντίδραση θα είναι διεθνής». Οι στρατιωτικές επιλογές στη Συρία είναι μεταξύ οριακών χτυπημάτων αλλά και καταστροφή υποδομών, που θα στερούσαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Macron, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Trump από το Σάββατο, δήλωσε ότι θα υπάρξει «άμεση απάντηση από τη Γαλλία».
Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που η Ρωσία παρενέβη στη Συρία το 2015, ο πόλεμος έγειρε δραματικά υπέρ του καθεστώτος. Η συριακή κυβέρνηση ελέγχει πλέον το 85% της χώρας, σύμφωνα με τους Ρώσους υποστηρικτές της.
Ήδη το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» πλέει ήδη από τις 13 Απριλίου 2018 προς τα ανοιχτά της Συρίας και θα συναντήσει το «USS Donald Cook», ενώ το αντιτορπιλικό θα συνοδεύουν τα «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman», «USS Farragut» και το καταδρομικό «USS Normandy».
Στη συνέχεια τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham» θα προστεθούν στον στόλο ανοιχτά της Συρίας, φέροντας πάνω τους συνολικά 6.000 στρατιώτες. Θα χρειαστούν περίπου 6-7 ημέρες για να διασχίσει τον Ατλαντικό και άλλες 3-4 τρεις ημέρες μόλις φτάσει στη Μεσόγειο, για να φτάσει στη Συρία, υποδεικνύοντας ότι μια αμερικανική επίθεση δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 22 Απριλίου 2018. Επίσης, η Ουάσιγκτον στέλνει στη Συρία ένα εξαιρετικά εξελιγμένο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Ναυτικού «P-8A Poseidon», γνωστό και ως «υποβρύχιο δολοφόνο».
Στόχος του «Ποσειδώνα» είναι να ανακαλύψει εάν πέραν από το ρωσικό ναυτικό βρίσκονται και ρωσικά υποβρύχια στην περιοχή.
Τον αμερικανικό στόλο περιμένει εκεί ο ρωσικός, που ήδη απέπλευσε από τον Ναύσταθμο της Ταρσού.
Αποτελείται από 11 πλοία πλήρως εξοπλισμένα και με ενεργοποιημένα τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικής άμυνας.
Την ώρα που η Δύση προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία, ας ρίξουμε μια ματιά στο στρατό που διαθέτει η Ρωσία στη χώρα.
H Ρωσία απειλεί ανοιχτά να αντιταχθεί άμεσα σε μια αμερικανική επίθεση στην Συρία.
Τα στρατεύματα της Ρωσίας λειτουργούν κυρίως από δύο περιοχές στη Συρία.
Την αεροπορική βάση Khmeimim κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Latakia στα βόρεια της Συρίας και τη ναυτική βάση στο Tartus, η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Συρίας, λιμάνι από το οποίο απέπλευσαν  έντεκα ρωσικά πολεμικά πλοία αυτήν την εβδομάδα για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις.
 
Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης