Το Αζερμπαϊτζάν συζητά πιθανή συμμετοχή του, ως μέλος, στον ΟΠΕΚ

Το Αζερμπαϊτζάν συζητά πιθανή συμμετοχή του, ως μέλος, στον ΟΠΕΚ
Ο Barkindo δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ και το Αζερμπαϊτζάν σκέφτονται πώς να αναβαθμίσουν τις σχέσεις πέρα από την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ  και το Αζερμπαϊτζάν συζητούν την εμβάθυνση της συνεργασίας τους  συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης συμμετοχής του Αζερμπαϊτζάν στον Οργανισμό ανέφεραν πηγές του Reuters τη Δευτέρα 19/3/2018.
Το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με ορισμένα άλλα κράτη εκτός ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Ρωσίας, και ο ΟΠΕΚ μειώνουν από κοινού την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των πετρελαϊκών αγορών και αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου.
Η ρύθμιση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo επισκέφθηκε το Μπακού από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου, πραγματοποιώντας συνομιλίες με τον Αζέρο Πρόεδρο Ilham Aliyev την Κυριακή και με τον υπουργό Ενέργειας Parviz Shahbazovτη Δευτέρα.
"Ο Barkindo και ο υπουργός Ενέργειας συζήτησαν τις προοπτικές για μελλοντική συνεργασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του ΟΠΕΚ", ανέφερε μία από τις πηγές.
Σε μια ενημέρωση τη Δευτέρα στο Μπακού, ο Barkindo δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ και το Αζερμπαϊτζάν σκέφτονται πώς να αναβαθμίσουν τις σχέσεις πέρα από την εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.
"Όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ιδιότητας μέλους, εξετάζονται", δήλωσε η δεύτερη πηγή στο Reuters.
Η παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν ανήλθε σε 806.000 bpd το Φεβρουάριο, σε σύγκριση με 814.600 bpd τον Ιανουάριο.
"Στο μέλλον, το στρατηγικό συμφέρον του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ", δήλωσε ο Barkindo σε ξεχωριστή συνέντευξη με την Αζερική τηλεοπτική τηλεόραση Real TV τη Δευτέρα.
"Συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις, μοιραζόμαστε τις ίδιες προοπτικές, μοιραζόμαστε τα ίδια συμφέροντα και το Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις που παίρνουμε από κοινού."

www.worlenergynews.gr

Eleni Α