Διεθνή

Συνάντηση με τον Kim Jong un μελετά και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe

Συνάντηση με τον Kim Jong un μελετά και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe
Εάν επιβεβαιωθεί, τότε η Ιαπωνία θα έχει αλλάξει ριζικά τη θέση της
Από εκεί που ήταν πλήρως απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα και θεωρούνταν ο υπ’αριθμόν ένα κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong un αποτελεί έναν από τους πιο «περιζήτητους» για συνάντηση πολιτικούς.
Μετά τη συνάντηση που εκτιμάται ότι θα έχει εντός του Απριλίου με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας, Moon Jae in και εντός του Μαΐου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, τώρα συνάντηση με τον Kim φέρεται να εξετάζει και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Abe εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει σύνοδος κορυφής του πρωθυπουργού με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, πληροφορία που εάν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει μια αξιοσημείωτη αλλαγή του τόνου της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, που μέχρι σήμερα τηρεί εξαιρετικά σκληρή στάση έναντι της Β. Κορέας.
Όπως αναφέρεται, η Ιαπωνία επιθυμεί λόγω και του καλού διεθνούς κλίματος που επικρατεί την παρούσα φάση, να θέσει «το ζήτημα των απαγωγών Ιαπώνων από την Πιονγκγιάνγκ τις δεκαετίες του 1970 και του 1980», που πιστεύεται ότι είχαν σκοπό να εκπαιδευτούν βορειοκορεάτες κατάσκοποι τόσο μαθαίνοντας την ιαπωνική γλώσσα όσο και αποκτώντας εξοικείωση με τα ιαπωνικά έθιμα».
Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής, αλλά ούτε απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει τέτοια.
«Εξετάζουμε τη στρατηγική μας από τη σκοπιά του τι είναι πιο αποτελεσματικό» για να καμφθούν οι φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας ως προς το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να διευθετηθεί το ζήτημα των Ιαπώνων που έχουν «απαχθεί» τόνισε η εκπρόσωπος του ιαπωνικού ΥΠΕΞ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης