Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Petrobras θα πουλήσει την «πέτρα του σκανδάλου», το διυλιστήριο Pasadena στις ΗΠΑ

tags :
Η Petrobras θα πουλήσει την «πέτρα του σκανδάλου», το διυλιστήριο Pasadena στις ΗΠΑ
Η Petrobras America Inc, θα ξεκινήσει μια μη δεσμευτική φάση για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τη μονάδα επεξεργασίας των 110.000 βαρελιών ανά ημέρα
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Petróleo Brasileiro, ανακοίνωσε  ότι θα προχωρήσει στην πώληση του διυλιστηρίου της στην Pasadena του Τέξας, μια εγκατάσταση που βρέθηκε στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς στη Βραζιλία.
Η Petrobras, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική θυγατρική της, Petrobras America Inc, θα ανοίξει σύντομα μια μη δεσμευτική φάση για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για τη μονάδα επεξεργασίας των 110.000 βαρελιών ανά ημέρα.
Το διυλιστήριο της Pasadena αποτέλεσε στόχο πολλών ερευνών στη Βραζιλία, ενώ οι εισαγγελείς που υποπτεύονται ότι καταβλήθηκαν δωροδοκίες στα στελέχη της Petrobras ως αποτέλεσμα της αγοράς της εγκατάστασης το 2006.
Η βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία πλήρωσε 360 εκατομμύρια δολάρια για το ήμισυ του διυλιστηρίου της Pasadena εκείνη τη χρονιά, οκτώ φορές πάνω από το τίμημα που κατέβαλε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της, η Astra Oil, μονάδα της βελγικής Astra Transcor Energy για το συγκρότημα πριν από ένα χρόνο.
Μέχρι το 2012, η Petrobras είχε χάσει 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς και του εναπομένοντος μισού της Astra μετά από νομική διαμάχη μεταξύ των επιχειρήσεων.
Η αγορά του διυλιστηρίου ήταν ένας από τους στόχους των εισαγγελέων που επικεντρώθηκαν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία η οποία έχασε δισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της διαδεδομένης διαφθοράς σε δεκάδες συμβάσεις.
Η σημερινή διεύθυνση της Petrobras δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν θύμα σε όλες τις περιπτώσεις διαφθοράς.
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία υπέβαλαν φόρο διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τον περασμένο Δεκέμβριο σε 11 άτομα που σχετίζονται με τη συμφωνία της Pasadena.
Το δικαστήριο   της Βραζιλίας TCU εκτίμησε ότι η συμφωνία προκάλεσε ζημιές άνω των 580 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία.
Η βραζιλιάνικη πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε την Τρίτη ότι θα πουλήσει επίσης και τις άλλες εταιρείες που συνδέονται με το συγκρότημα διύλισης: Τις PRSI Trading LLC και PRSI Real Property Holdings LLC.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης