Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νορβηγία: Ετοιμάζεται για την «μάχη του πετρελαίου» με την Ρωσία στην Αρκτική

Νορβηγία: Ετοιμάζεται για την «μάχη του πετρελαίου» με την Ρωσία στην Αρκτική
Η αύξηση της δραστηριότητας γεώτρησης στη ρωσική πλευρά των συνόρων θα πρέπει να οδηγήσει τη Νορβηγία να προωθήσει τη δική της ατζέντα, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας
Η Νορβηγία πρέπει να αναγνωρίσει  πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στα βόρεια θαλάσσια σύνορά της με τη Ρωσία για την καλύτερη προστασία των οικονομικών συμφερόντων τ της στην απομακρυσμένη περιοχή της Αρκτικής, ανέφερε ο υπουργός ενέργειας της χώρας Terje Soeviknes την Τετάρτη 17/1/2018.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν το 2010 να χωρίσουν μεταξύ τους τις προηγουμένως αμφισβητούμενες περιοχές της θάλασσας του Μπάρεντς, επιτρέποντας σε κάθε έναν να εκμεταλλευτεί πόρους που κρύβονται κάτω από τον βυθό της θάλασσας.
Η αύξηση της δραστηριότητας γεώτρησης στη ρωσική πλευρά των συνόρων θα πρέπει να οδηγήσει τη Νορβηγία να προωθήσει τη δική της ατζέντα, ανέφερε ο υπουργός.
«Πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το τι πρέπει να κάνουμε στο μακρινό Βορρά. Βλέπουμε μια εξέλιξη στη ρωσική πλευρά των συνόρων, όπου οι γεωτρήσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα βρουν πετρέλαιο,» επεσήμανε ο Soeviknes σε  διάσκεψη για την ενέργεια στο Σάντεφιορντ.
«Αν συναντήσετε ένα μεγάλο εύρημα που διασχίζει τα σύνορα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση των νορβηγικών οικονομικών συμφερόντων ... Γι 'αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την χαρτογράφηση αυτών των περιοχών.»
Όλες οι άδειες εξερεύνησης στη ρωσική πλευρά των συνόρων λειτουργούν από την Rosneft.
Η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD) εκτιμά ότι μέρος της Θάλασσας του Μπάρεντς στη Νορβηγία κατέχει σχεδόν τα δύο τρίτα των προς ανακάλυψη υπεράκτιων πόρων της σκανδιναβικής χώρας.
Το βόρειο τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς, που δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί , έχει το μεγαλύτερο δυναμικό, με άγνωστες πόρους και εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (8,6 δισεκατομμύρια βαρέλια) ισοδύναμου πετρελαίου, σύμφωνα με την NPD.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αρχίσει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο διαχείρισης πόρων για τη θάλασσα του Μπάρεντς, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο το 2020.
Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, αλλά η μείωση της παραγωγής αναμένεται από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, εκτός αν γίνουν σημαντικές νέες ανακαλύψεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης