Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ στη Νορβηγία – Χορήγησε 75 άδειες εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε ένα μόνο γύρο

Ρεκόρ στη Νορβηγία – Χορήγησε 75 άδειες εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε ένα μόνο γύρο
Οι 75 άδειες χορηγήθηκαν σε 34 επιχειρήσεις, από τις οποίες 19 κέρδισαν το δικαίωμα να ηγηθούν  projects
Ρεκόρ στην χορήγηση  αδειών εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων σημείωσε η Νορβηγία.
Η χώρα  χορήγησε 75 άδειες στις Statoil, Aker BP Shell, Total και ConocoPhillips και άλλες εταιρείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας την Τρίτη 16/1/2018.
Οι άδειες περιελαμβάνουν 45 στη Βόρειο Θάλασσα, 22 στη Νορβηγική θάλασσα και 8 στη Θάλασσα του Μπάρεντς και χορηγήθηκαν σε ένα γύρο που ονομάζεται «ετήσιος προκαθορισμένος χώρος» (APA), το οποίο εισήχθη στη Νορβηγία το 2003, με στόχο να ενθαρρύνει την εξερεύνηση και την ανάπτυξη κοιτασμάτων  κοντά στην υφιστάμενη υποδομή.
"Ο αριθμός των αδειών είναι ο υψηλότερος που χορηγήθηκε ποτέ σε ένα γύρο αδειοδότησης στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
Η πρόσβαση σε νέες, μελλοντικές εκτάσεις εξερεύνησης αποτελεί κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής για το πετρέλαιο", ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας Terje Soeviknes.
Οι 75 άδειες χορηγήθηκαν σε 34 επιχειρήσεις, από τις οποίες 19 κέρδισαν το δικαίωμα να ηγηθούν  projects.
Οι περιβαλλοντολόγοι επέκριναν την επέκταση της περιοχής εξερεύνησης μέσω  των γύρων APA στη Θάλασσα του Μπάρεντς, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις σε μια περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό - έχει μόνο δύο παραγωγικούς τομείς-  υπερβαίνουν τον αρχικό σκοπό των αδειοδοτήσεων.
Συνολικά, 39 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για την έκταση, από 33 εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση στον προηγούμενο γύρο πριν από ένα χρόνο, όταν το υπουργείο χορήγησε 56 άδειες εξερεύνησης.
Η Statoil ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στον τελευταίο γύρο με 31 άδειες, συμπεριλαμβανομένων 17 ηγετικών φορέων εκμετάλλευσης, ενώ η Aker BP κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 23 άδειες, εκ των οποίων οι 14 ήταν ηγετικές.
Η Shell, η Total, η ConocoPhillips, η Lundin Petroleum και η ExxonMobil ήταν μεταξύ αυτών που έλαβαν άδειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης