Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιγμα της Shell στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Άνοιγμα της Shell στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Κατοχυρώνουν θέσεις στην νέα αγορά οι μεγάλες πετρελαϊκές  εταιρείες
Η Royal Dutch Shell Plc οδεύει με μικρά βήματα προς ένα μέλλον που κυριαρχείται από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιορισμούς του άνθρακα, επιδεικνύοντας την πρόθεσή της να μην παραμείνει μόνο εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο ενεργειακός γίγαντας συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αγοράσει την First Utility Ltd., την έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνεργασία της με την Eneco για την υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, με την Telegraaf να αναφέρει την Παρασκευή 12/1/18 ότι η Shell σκέφτεται να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα της εταιρείας.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας  «βλέπουν» ένα μέλλον στο οποίο οι καταναλωτές θέλουν τα σημεία φόρτισης παράλληλα με τις αντλίες βενζίνης στους σταθμούς τροφοδοσίας, ενώ οι εφαρμογές των κινητών και οι έξυπνες οικιακές συσκευές παράγουν τεράστια ποσά δεδομένων ενεργειακής χρήσης τα οποία από μόνα τους αποτελούν πολύτιμο εμπόρευμα.
"Είμαστε στην αιχμή μιας ενδεχομένως μάλλον θεμελιώδους αναδιοργάνωσης του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν και αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια", δήλωσε ο Rick Wheatley, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Xynteo Ltd., που συμβουλεύει εταιρείες πετρελαίου όπως η Shell για μακροπρόθεσμη βιώσιμη σχεδίαση.
Η βιομηχανία πετρελαίου συνειδητοποιεί ότι «τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να κινούνται πολύ ταχύτερα» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ηλεκτροδότηση των μεταφορών, σημείωσε.
Τα βήματα της Shell προς την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένα σε σύγκριση με την τεράστια δραστηριότητα των ορυκτών καυσίμων
. Η εταιρεία αντλούσε 1,85 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 10,47 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου κάθε μέρα το τρίτο τρίμηνο, κάτι περισσότερο από αρκετό για να προμηθεύσει το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντίθετα, το First Utility προμηθεύει μόλις το 3% της οικιακής αγοράς ενέργειας της χώρας.Τον Οκτώβριο, η Shell ανακοίνωσε ότι αγοράζει την  NewMotion, τον μεγαλύτερο πάροχο χρέωσης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.
Στα τέλη Νοεμβρίου κατέληξε σε συμφωνία με την IONITY - μια επιχείρηση που εδρεύει στο Μόναχο μεταξύ BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Co. και Volkswagen AG - να ξεκινήσει να δημιουργεί σταθμούς σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες.
Η Eneco, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων αειφόρου ενέργειας σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επιθυμούν να κάνουν μικρές επενδύσεις τώρα ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη δυσκολία εισόδου σε νέες αγορές αργότερα, δήλωσε ο Richard Chatterton, αναλυτής πετρελαίου στο Bloomberg New Energy Finance.
"Δεν θέλουν να έχουν οποιαδήποτε πιθανή νέα ευκαιρία μακριά τους", δήλωσε ο Chatterton. Αυτές οι επενδύσεις "αφορούν την εξασφάλιση ότι είναι καλά τοποθετημένες για να εκμεταλλευτούν τις μελλοντικές ευκαιρίες όταν γίνουν σαφείς."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης