Διεθνή

Moody's: Κορέα, η μεγαλύτερη γεωπολιτκή απειλή - Σημαντικές οι επιπτώσεις και για την ενέργεια

Moody's: Κορέα, η μεγαλύτερη γεωπολιτκή απειλή - Σημαντικές οι επιπτώσεις και για την ενέργεια
Η Moody' s εξετάζει δύο σενάρια σχετικά με ενδεχόμενη σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο: μια σύντομη, τοπική σύγκρουση ή μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση
Μια ενδέχομενη σύγκρουση στην Κορεατική χερσόνησο αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για την οικονομία με σημαντικές επιπτώσεις καί στον ενεργειακό τομέα σύμφωνα με την Moody's.
Η Σεούλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο, οπότε η ζήτηση της χώρας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα μειωνόταν, σε περίπτωση σύγκρουσης.
«Καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης εξαπλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η μειωμένη ζήτηση ενέργειας και οι τιμές θα μείωναν τα έσοδα για τους παγκόσμιους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ», ανέφερε η Moody's.
Σε ανάλυση της Moody's Investors Service,αναφέρεται ότι  μετά τις νέες πολεμικές δηλώσεις των Kim Jong Un και του Donald Trump, αν και ένα τέτοιο σενάριο παραμένει ένα «χαμηλής πιθανότητας », σε περίπτωση που οι τρέχουσες εντάσεις εξελιχθούν σε πλήρη στρατιωτική δράση, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τεράστιες.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η απώλεια ανθρώπινης ζωής θεωρείται ως η μεγαλύτερη επίδραση από οποιαδήποτε σημαντική σύγκρουση που αφορά την Ουάσινγκτον, τη Σεούλ και την Πιονγιάνγκ, αλλά θα υποφέρει και η παγκόσμια οικονομία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανάλυση δεν περιλαμβάνεται το χειρότερο σενάριο της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Εάν η σύγκρουση διαρκέσει λίγες εβδομάδες, η Moody's προειδοποίησε ότι θα ζημιώσει την οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Κορέας λόγω πιθανής καταστροφής της παραγωγικής ικανότητας και της υποδομής.
Ωστόσο, οποιαδήποτε επιβράδυνση θα είναι προσωρινή και θα αντισταθμιστεί από τις δημοσιονομικές δαπάνες καθώς και από τα εξωτερικά αποθέματα ρευστότητας της Σεούλ, επισημαίνεται στην ανάλυση.
Αλλά εάν η σύγκρουση διαρκεί για ένα ή δύο τρίμηνα, θα μπορούσε να πλήξει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών πέρα από τις οικονομίες της Κίνας και της Ιαπωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης