Διεθνή

Abbas: Η απόφαση Trump ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από τον ειρηνευτικό ρόλο τους - Συναγερμός στη Μέση Ανατολή

tags :
Abbas: Η απόφαση Trump ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από τον ειρηνευτικό ρόλο τους - Συναγερμός στη Μέση Ανατολή
Έντονες αντιδράσεις από τις χώρες της Μέσης Ανατολής προκάλεσε η απόφασυ του Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
Η απόφαση του Trump, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ, διαμήνυσε απόψε 6 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση, μετά την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ότι αναγνωρίζει την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η Ιερουσαλήμ είναι "η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης", τόνισε, ενώ είπε ότι "καταδικάζει και απορρίπτει" αυτήν την αναγνώριση.
"Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες", πρόσθεσε.

Συρία: H Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύσουσα των Παλαιστινίων


Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Bashar al Assadσήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
"Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων" τονίζεται στην ανακοίνωση


Λίβανος: Eπικίνδυνη απόφαση απειλείται η παγκόσμια σταθερότητα

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μ. Aoun χαρακτήρισε σήμερα (6/12) "επικίνδυνη" την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump για την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.
Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Aoun.

Ιορδανία:Παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Ουάσιγκτον για την Ιερουσαλήμ

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου D. Trump, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
«Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, M. Moumeni Μουμενί, σε ένα δελτίο Tύπου.
Επιπλέον, επισήμανε ότι αυτή η ενέργεια του Trump είναι νομικά άκυρη καθώς «εδραιώνει την ισραηλινή κατοχή στον ανατολικό τομέα της πόλης».

Ιράν: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα διεθνή ψηφίσματα υποστηρίζει το Ιράν
    
Το Ιράν "καταδικάζει με δριμύτητα" την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, όπως επισήμανε σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2017, η Ισλαμική Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών και αναμετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα διεθνή ψηφίσματα.
Νωρίτερα σήμερα ο ανώτατος ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποίησουν την περιοχή και να ξεκινήσουν έναν πόλεμο προκειμένου να προστατεύσουν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αίγυπτος:Καταδικάζει την απόφαση Trump  
 
Την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας την πόλη ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, απέρριψε η Αίγυπτος.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ήρθε λίγο μετά το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.

Κατάρ: "Θανατική καταδίκη" για την ειρήνη

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε "θανατική καταδίκη" για όλους όσοι επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την Ιερουσαλήμ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Sheikh Abdulla bin Saud Al Thani, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον "επικίνδυνη κλιμάκωση", όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.
Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani είχε προειδοποιήσει τον Trump, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Τυνησία συνδικάτο UGTT: Κήρυξη πολέμου η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

"Κήρυξη πολέμου" χαρακτήρισε το εργατικό συνδικάτο UGTT της Τυνησίας την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

ΟΑΠ: Η απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ καταστρέφει τη λύση των δύο κρατών

Οι ανακοινώσεις που έκανε ο D. Trump σχετικά με την Ιερουσαλήμ "καταστρέφουν" τη λύση των δύο Κρατών, επισήμανε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην πόλη αυτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης