Διεθνή

Ανησυχία στο Παρίσι για την κατάσταση στην Μ. Ανατολή - Έκτακτη επίσκεψη Macron στη Σαουδική Αραβία

Ανησυχία στο Παρίσι για την κατάσταση στην Μ. Ανατολή - Έκτακτη επίσκεψη Macron στη Σαουδική Αραβία
Θα συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο, το Ιράν και την Υεμένη
Τη Σαουδική Αραβία θα επισκεφθεί απόψε ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron, για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο M. B. Salman, τον "ισχυρό άνδρα" του Ριάντ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος πριν αναχωρήσει από το Ντουμπάι.
Η επίσκεψη αυτή του Macron δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι τώρα.
Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντουμπάι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θέλει να συζητήσει με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα θέματα που αφορούν το Ιράν, την Υεμένη και τον Λίβανο.
"Άκουσα (να εκφράζονται από τη Σαουδική Αραβία) πολύ σκληρές θέσεις" για το Ιράν, οι οποίες "δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που πιστεύω" τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
"Είναι σημαντικό να μιλάμε με όλους", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της Γαλλίας είναι "να οικοδομεί την ειρήνη".
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι τόνοι μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ έχουν ανέβει. Μια νέα εστία αβεβαιότητας δημιουργήθηκε επίσης με την παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου ενώ η Υεμένη σπαράσσεται από μια σύρραξη στην οποία Ιράν και Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν αντίπαλες παρατάξεις.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Υεμένη είναι σήμερα η περιοχή που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.
Στον Λίβανο, πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά όσον αφορά την ελευθερία κινήσεων του πρωθυπουργού Hariri ο οποίος έχει και σαουδαραβική υπηκοότητα και ανακοίνωσε ότι παραιτείται την περασμένη εβδομάδα, με τηλεοπτικό διάγγελμά του από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Η ανακοίνωση της παραίτησής του συνέπεσε με τις συλλήψεις δεκάδων επιχειρηματιών, πριγκίπων και υπουργών της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.
Ο Hariri δεν έχει επιστρέψει έκτοτε στον Λίβανο.
Ο Macron είπε ότι είχε ανεπίσημες επαφές με τον Χαρίρι αλλά δεν έχει διατυπωθεί κάποιο επίσημο αίτημα εκ μέρους του Λιβανέζου πολιτικού να φιλοξενηθεί στη Γαλλία.
Όταν ρωτήθηκε για το κύμα των συλλήψεων στη Σ. Αραβία ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο γιατί δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα άλλων χωρών.
Ο Macronν ανακοίνωσε τέλος ότι κατέληξε σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την πώληση δύο κορβετών Gowind που ναυπηγούνται από τον γαλλικό όμιλο Naval Group.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης