Διεθνή

Ισπανία: Τελεσίγραφο 5 ημερών στην Καταλονία να αποφασίσει για την ανεξαρτησία

Ισπανία: Τελεσίγραφο 5 ημερών στην Καταλονία να αποφασίσει για την ανεξαρτησία
Έτοιμος ο Rajoy να ενεργοποιήσει το άρθρο 155
Διορία πέντε ημερών, για να αποσαφηνίσει εάν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έδωσε σήμερα (11/10/2017) η ισπανική κυβέρνηση στον καταλανό πρόεδρο, Carles Puigdemont.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, είχε στείλει νωρίτερα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση της Καταλονίας, ζητώντας από τον Puigdemont να αποσαφηνίσει εάν τίθεται σε ισχύ η μονομερής κήρυξης της ανεξαρτησίας.
Ο Rajoy τόνισε ότι από αυτή την απόφαση θα εξαρτηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει αναστολή της αυτονομίας της καταλανικής περιφέρειας σε περίπτωση εθνικού συμφέροντος.
Εάν ο Puigdemont σεβαστεί τη νομιμότητα η περίοδος της παρανομίας και της αβεβαιότητας θα τελειώσει, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο το ισπανικό πρακτορείο Efe, αν ο Puigdemont επιβεβαιώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας, τότε θα έχει τρεις επιπλέον ημέρες για να αναθεωρήσει τη θέση του.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Τι προβλέπει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο, το οποίο αποτελεί το τελευταία μέσο πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Το άρθρο 155 προβλέπει την αναστολή των εξουσιών για τις αυτόνομες περιφέρειες για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Στην περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου, θα προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Το άρθρο 155, το οποίο αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτη απέναντι στην αυτονομία των 17 κοινοτήτων, ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.
Μέχρι σήμερα το άρθρο 155 δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ.
Το άρθρο 155, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ, προβλέπει ακόμη και τη δυνατότητα χρήσης του στρατού σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης.

Συμφωνία Sanchez - Rajoy για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή της διακυβέρνησης των περιφερειών

Τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό Mariano Rajoy για την έναρξη της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανακοίνωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
H συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας και μετά το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε ο Sanchez στους δημοσιογράφους.
Eπανέλαβε επίσης το αίτημα του Rajoy, ο οποίος νωρίτερα ζήτησε από τον πρόεδρο της Καταλονίας να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ανεξαρτησία από την Ισπανία ή όχι. Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τα συνταγματικά μέτρα που ενδέχεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση αν ο Puigdemont δεν απαντήσει ή αν δηλώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία.

Dombrovskis (Κομισιόν): Η ισπανική συνταγματική τάξη πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή

Τη στήριξη της στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενότητας στην Ισπανία μετά τις καταλανικές κινήσεις για κήρυξη ανεξαρτησίας εξέφρασε για ακόμα μία φορά η Κομισιόν.
«Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνει την προηγούμενη έκκλησή της για πλήρη σεβασμό της ισπανικής συνταγματικής τάξης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, επιβεβαιώνοντας ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ συζήτησε την κρίση κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή του.
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διαίρεση και η διάσπαση, για να εξασφαλισθεί η ενότητα και ο σεβασμός του ισπανικού συντάγματος», πρόσθεσε ο ίδιος.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης