Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: «Πάγωσε» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Puigdemont

Ισπανία: «Πάγωσε» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο Puigdemont
Διαλλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Καταλονίας, C. Puigdemont
Upd Ο προέδρος της Καταλονίας, C. Puigdemont την ομιλία του στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, ανακοίνωσε ότι «παγώνει» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προκειμένου να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ισπανία.
Η ομιλία του Puigdemont καθυστέρησε για μία ώρα, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για συνομιλίες που είχε με «διεθνείς μεσολαβητές», χωρίς, όμως, να αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί.
Σε μία ομιλία που διήρκησε αρκετή ώρα ο Καταλανός πρόεδρος αφού πρώτα ενημέρωσε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία της περιοχής, φρόντισε να καταδικάσει την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και στο τέλος να ξεκαθαρίσει ότι «γνωρίζω ότι η εντολή που μου έδωσε ο λαός είναι να προχωρήσω στην κήρυξη ανεξαρτησίας».
Δεν το έπραξε, όμως, αλλά ζήτησε –και όπως όλα έδειξαν την έλαβε- από το κοινοβούλιο την άδεια να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μαδρίτη, πριν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην «κατάσταση» της Καταλονίας.
Η Ισπανία φέρθηκε με επιθετικό, ταπεινωτικό τρόπο στην Καταλονία
Στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατίας που η αστυνομία επιτέθηκε σε ανθρώπους που ήθελαν να ψηφίσουν ααναφέρθηκε στην ομιλιά του ο Carles Puidgemont πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "στόχος της αστυνομίας ήταν να προκαλέσει πανικό και να φοβήσει τους ανθρώπους ώστε να μην ψηφίσουν, όμως 3 εκατ. ψήφισαν.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσπάθησαν ώστε να γίνει το δημοψήφισμα.
Θα πρέπει να καταδικάσουμε τις πράξεις της ισπανικής κυβέρνησης.
Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε τίποτα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι θέσεις μας.
Η Καταλονία δεν ειναι μόνο μία «οικονομική» μηχανή.
Έχει βοηθήσει την Ισπανία να προοδεύσει.
Οι πολίτες είχαν δικαίωμα να πουν την άποψή τους.
Να δείξουν στον κόσμο τι πιστεύουν.
Πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο, διαφορετικά δεν θα φθάσουμε ποτέ στον στόχο μας
Θέλω να ζητήσω στις επιχειρήσεις μας να συνεχίσουν και να μην υποχωρούν στις απειλές".

Nωρίτερα:
Αυτή την ώρα ( 20.00 ώρα Ελλάδος) και όχι στις 19.00 θα ξεκινήσει τελικά η κρίσιμη ομιλία του Προέδρου της Περιφέρειας Puigdemont  για την ανεξαρτησία της Καταλονίας  μετά από αναβολή που ζήτησε νωρίτερα.
Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Puigdemont  ζήτησε την αναβολή εξαιτίας επαφών της τελευταίας στιγμής «που αποσκοπούν στη διεθνή μεσολάβηση». «Μια προσπάθεια μεσολάβησης βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ στα διεθνή μέσα οι εικασίες «δίνουν και παίρνουν».

Κρίσιμες ώρες για την Ισπανία - Με σύλληψη απειλείται ο ηγέτης της Καταλονίας - Εξετάζει «χαλαρότερο» διαχωρισμό

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία στην Ισπανία αναφορικά με την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου της Καταλονίας σχετικά με την ανεξαρτησία ή όχι της περιφέρειάς του.

Σύμφωνα με το CNBC, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Puigdemont δεν θα προχωρήσει σε έναν άμεσο διαχωρισμό της Καταλονίας.
Σημειώνεται μάλιστα, ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Καταλονίας απειλείται με σύλληψη εάν και εφόσον κάνει μια μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας στο κοινοβούλιο, ενώ πιθανή είναι η παρέμβαση των τοπικών δυνάμεων.
Ωστόσο, αρκετοί οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές προσδοκούν στην ανατροπή της απόφασης που θα σημάνει δραματικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα για την Ισπανία.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης κάλεσε σήμερα τον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο», πριν από την ομιλία που αυτός ο τελευταίος πρόκειται να εκφωνήσει στο καταλανικό κοινοβούλιο και κατά την οποία ενδέχεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς του.
«Θέλω να ζητήσω από τον κ. Πουτζντεμόν να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο, να μην πάρει κανέναν δρόμο χωρίς επιστροφή, να μην κάνει καμιά μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επανέλθει στη νομιμότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά με τις ισπανικές μετοχές να είναι ξανά στο «κόκκινο» καθώς οι ανησυχίες για την κρίση με την Καταλονία επιμένουν.
Στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρούσε 0,10% στις 5.360,62 μονάδες, ενώ και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κατέγραφε απώλειες 0,16% στις 12.955,60 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχυόταν 0,24% στις 7.525,77 μονάδες, παρά το ότι η στερλίνα και η στερλίνα κινούνταν ανοδικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης