Διεθνή

Θέμα ημερών τα αποτελέσματα από την πρώτη γεώτρηση που πραγματοποιεί στην κυπριακή ΑΟΖ η Total

Θέμα ημερών τα αποτελέσματα από την πρώτη γεώτρηση που πραγματοποιεί στην κυπριακή ΑΟΖ η Total
Το τρυπάνι του West Capella βρίσκεται μια ανάσα, στα 100 μέτρα, από τον δυνητικό ταμιευτήρα
Από μέρα σε μέρα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης της TOTAL στο τεμάχιο 11, καθώς πλέον το γεωτρύπανο βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του.
Τα αποτελέσματα που θα έρθουν στο φως, θα αποδείξουν κατά πόσο υπάρχει κοίτασμα υδρογονανθράκων, και συνιστούν εξέλιξη που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην ευρύτερη περιοχή και να ενισχύσει περαιτέρω τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Σημερινής", το τρυπάνι του West Capella βρίσκεται μια ανάσα, στα 100 μέτρα, από τον δυνητικό ταμιευτήρα και πλέον κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη ως προς την επιβεβαίωση ύπαρξης υδρογονανθράκων.
Το Προεδρικό βρίσκεται σε διαρκή "επαγρύπνηση" την ώρα που ολοκληρώνεται το τελευταίο κομμάτι της πολλά υποσχόμενης γεώτρησης στο «Ονησίφορος», στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ και αναμένει τις τελευταίες εξελίξεις από τους αξιωματούχους της TOTAL.

Καθοριστικά τα αποτελέσματα του "11" για όλη την κυπριακή ΑΟΖ

Tα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 παίζουν καίριο ρόλο για την πορεία των ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς θα καθορίσουν την πορεία του ενεργειακού προγράμματος και στο υπόλοιπο τμήμα της.
Οπως έχει τονίσει ο Υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης, είναι κεφαλαιώδους σημασίας το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση είναι η πρώτη που διεξάγεται στην Κύπρο σε ανθρακικά πετρώματα και θα μπορέσει πλέον να καταδείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια ως μοντέλο - πρότυπο τους υδρογονανθρακικούς πόρους -Φυσικό Αέριο/πετρέλαιο- όχι μόνο στο "11", αλλά εντός ολόκληρης της κυπριακής ΑΟΖ.
Θα παρέχει, δηλαδή, πολύ σημαντικές πληροφορίες εξ 'ου και θεωρείται πάρα πολύ σημαντική, όχι τόσο για το μέγεθός της, αλλά για τις πληροφορίες που θα "δώσει".

Απάντηση της Λευκωσίας στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, σχετικά με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας.
Οπως τόνισε, «η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της στην ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο».
Σημειώνεται ότι η Αγκυρα εξέδωσε προχθες δύο νέες Navtex με τις οποίες δεσμεύει για τις 31 Αυγούστου περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης