Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nέους δασμούς στα κινεζικά EV ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Biden

Nέους δασμούς στα κινεζικά EV ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Biden
Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπόκεινται ήδη σε βαρύ δασμό εισαγωγής 25% στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα την επόμενη εβδομάδα, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι φιγουράρουν πρώτα στη λίστα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές.

Εκτός από τα ηλεκτρικά οχήματα, δασμοί θα επιβληθούν επίσης σε ημιαγωγούς και εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται επίσης καλά πληροφορημένες πηγές, ο νέος γύρος δασμών θα περιλαμβάνει και μπαταρίες.

Τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπόκεινται ήδη σε βαρύ δασμό εισαγωγής 25% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες φάνηκε ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για την προστασία των εγχώριων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Wall Street Journal να αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών.

Η υπουργός Οικονομικών Γέλεν δήλωσε συγκεκριμένα τον Απρίλιο ότι η Κίνα υπερπαράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα -και όχι μόνο- και αυτό συμπιέζει τις τιμές στην παγκόσμια αγορά.

«Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας στρεβλώνει τις παγκόσμιες τιμές και τα πρότυπα παραγωγής και πλήττει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο», έγραψε συγκεκριμένα η υπουργός των ΗΠΑ.

Πράγματι, τα οικονομικά κινεζικά EVs συμπιέζουν τις παγκόσμιες τιμές παντού όπου πωλούνται, αλλά για όσους τα χρησιμοποιούν, αυτό είναι θετικό. Για εκείνους που τα παράγουν από την άλλη, όχι και τόσο.

Ανταγωνισμός και στα πάνελ

Η σύγκρουση είναι ιδιαίτερα έντονη και στον τομέα των ηλιακών πάνελ, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Οι τοπικοί παραγωγοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στο κόστος τους τους κινέζους ανταγωνιστές τους, αλλά τα φιλόδοξα σχέδια των κυβερνήσεων για την ηλιακή ισχύ εξαρτώνται από τα φθηνά, όχι τα ακριβά, πάνελ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης