Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε χαμηλό 5 μηνών οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας τον Απρίλιο

Σε χαμηλό 5 μηνών οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας τον Απρίλιο
Το Κρεμλίνο εισέπραξε σχεδόν διπλάσια έσοδα από το πετρέλαιο τον φετινό Απρίλιο από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2023
Οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου μειώθηκαν τον Απρίλιο φτάνοντας σε χαμηλό πέντε μηνών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Με βάση το Oil Price, η Ρωσία εξήγαγε συνολικά 7,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ.

Οι αποστολές τον Απρίλιο ήταν κατά 6,4% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Οι χαμηλότερες ρωσικές εξαγωγές τόσο αργού όσο και προϊόντων πετρελαίου ήταν το αποτέλεσμα της μειωμένης ικανότητας διύλισης στη Ρωσία εξαιτίας των επιθέσεων με drone από την Ουκρανία και των προγραμματισμένων περικοπών παραγωγής στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΠΕΚ+.

Ωστόσο, τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανήλθαν σε 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,23 τρισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια) τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάστηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Διπλάσια τα έσοδα σε σχέση με πέρυσι

Το Κρεμλίνο εισέπραξε σχεδόν διπλάσια έσοδα από το πετρέλαιο για τον ρωσικό προϋπολογισμό από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Το ασθενέστερο ρωσικό ρούβλι και η υψηλότερη τιμή του ναυαρχίδας της Ρωσίας αργού πετρελαίου Urals εν μέσω υψηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου συνέβαλαν σε υψηλότερα έσοδα από φόρους που σχετίζονται με το πετρέλαιο και από το σύνολο των συνολικών πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.  

Ο διπλασιασμός των εσόδων από το πετρέλαιο για τη Ρωσία αναδεικνύει τις δυσκολίες των δυτικών χωρών να μειώσουν τα έσοδα του Πούτιν από το πετρέλαιο, παρά το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και την αύξηση της επιβολής κυρώσεων τους τελευταίους μήνες.

Απαγορευμένο στη Δύση, το ρωσικό αργό βρίσκει αγοραστές στην Κίνα και την Ινδία, ενώ το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο - που δεν υπόκειται σε κυρώσεις από την ΕΕ ή τις ΗΠΑ - φτάνει στα ευρωπαϊκά λιμάνια, τα οποία έχουν αυξήσει την υποδοχή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια, μεταξύ άλλων και από τις ρωσικές εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τον περασμένο μήνα, οι υπολογισμοί του Reuters έδειξαν επίσης ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διπλασιάσουν τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης