Εφικτοί οι στόχοι της Γερμανίας για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030 (Montel)

Εφικτοί οι στόχοι της Γερμανίας για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030 (Montel)
Πέρυσι, το 52% της ακαθάριστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Οι στόχοι της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030 είναι εφικτοί αλλά απαιτούν μεγαλύτερη ταχύτητα και επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα για την ενίσχυση της αποδοτικότητας, δήλωσε τη Δευτέρα (22/4) στο Montel το λόμπι της εγχώριας βιομηχανίας ηλεκτρονικών Zvei.

«Είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Zvei, Gunther Kegel, στη διεθνή εμπορική έκθεση Hannover Messe. «Η ενεργειακή μας μετάβαση θα γίνει, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητή ως μετάβαση στην ενεργειακή απόδοση».

Η κυβέρνηση, υπενθυμίζεται, έχει θέσει ως στόχο να αντλεί το 80% της ενέργειας της Γερμανίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Πέρυσι, το 52% της ακαθάριστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρόλα αυτά, ο Kegel δήλωσε ότι η μετάβαση θα είναι άνιση στους διαφόρους κλάδους.

Ενώ τομείς όπως τα ηλεκτρονικά και τα οχήματα μπορούν να προχωρήσουν, ο χάλυβας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να κάνει την πλήρη μετατροπή.

Τόνισε μάλιστα ότι η Γερμανία μπορεί να μην αγγίξει το 80% μέχρι το 2030 και να πρέπει να συμβιβαστεί με το 78% ή το 79%, μια διαφορά που χαρακτήρισε ασήμαντη.

Ανάγκη για επενδύσεις

Η επίτευξη των στόχων θα απαιτούσε ταχύτερη κατασκευή υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάρκα, είπε.

Ο Kegel σημείωσε επίσης ότι η ενεργειακή απόδοση έχει αυξηθεί κατά 22% τα τελευταία 7-8 χρόνια, ωστόσο προειδοποίησε ότι αυτού του είδους οι ρυθμοί δεν θα συνεχιστούν επί μακρόν χωρίς επενδύσεις.

Μια επιλογή για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η επένδυση σε κατάλληλα δίκτυα, γεγονός το οποίο θα σήμαινε περισσότερους έξυπνους μετρητές και συστήματα που θα επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες σπιτιού που παράγουν ενέργεια να αποφασίζουν πώς χρησιμοποιείται αυτή η ενέργεια.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να συνδέσουμε έξυπνα την προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας», ανέφερε ο Kegel.

Πρόσκληση για υποστήριξη

Στην ίδια εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Zvei, Wolfgang Weber, δήλωσε ότι η ιστορία έδειξε ότι οι βιομηχανικοί τομείς έκαναν γρήγορα το άλμα προς την ηλεκτροκίνηση όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες.

Στην ίδια δήλωση ανέφερε ακόμα ότι η απανθρακοποίηση κατέγραψε αργή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, επειδή οι άλλες πηγές ενέργειας ήταν τόσο φθηνές, ενώ οι σχετικά υψηλές τιμές ενέργειας σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα παρέμεναν εμπόδιο.

Παρόλο που το συμβόλαιο αναφοράς της Γερμανίας για την πρωτογενή ετήσια σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό των 1.050 ευρώ/MWh που σημειώθηκε το 2022 σε περίπου 88 ευρώ/MWh, οι ειδικοί του κλάδου παραπονέθηκαν ότι η κυβερνητική προσπάθεια για μείωση των φόρων έχει κατανεμηθεί άνισα και τα τέλη δικτύου παραμένουν πολύ υψηλά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης