Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο του Ισραήλ κινδυνεύει να μπει η Ερυθρά Θάλασσα

Στο στόχαστρο του Ισραήλ κινδυνεύει να μπει η Ερυθρά Θάλασσα
Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επίσημα το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε άμεση επίθεση σε ιρανικούς στόχους θα αντιμετωπιστεί με πλήρη ισχύ, απειλώντας να εξαφανίσει το εβραϊκό κράτος
Ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εν μέσω φόβων για μια επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, μια νέα κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιρανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Tasnim, ο οποίος είναι ημικρατικός αλλά συνδέεται με το IRGC, δηλαδή το ναυτικό του Ιράν, το οποίο φέρεται να κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εμπορικά του πλοία που πλέουν στην ήδη περιοχή.

Όπως διαβάζουμε στο Oil Price, η ανάπτυξη πρόσθετων πλοίων του ιρανικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία συνορεύει όχι μόνο με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία ή το Σουδάν, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ και την Ιορδανία, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επέκταση της αντιπαράθεσης Ιράν-Ισραήλ.

Η Τεχεράνη δεν έχει δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της για μια πλήρους κλίμακας αντιπαράθεση με το Ισραήλ, ενδεχομένως προσδοκώντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι δυνάμεις της ΕΕ θα συγκρατήσουν το Ισραήλ από το να προβεί σε αντίποινα κατά της πρόσφατης επίθεσής του με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο.

Οι επόμενες ώρες ενδέχεται να δείξουν αν θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση, με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας να έχει -όπως διαβάζουμε- ήδη αποφασίσει για το είδος της αντεπίθεσης.

Έτοιμο για όλα το Ιράν

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επίσημα το Ισραήλ ότι οποιαδήποτε άμεση επίθεση σε ιρανικούς στόχους θα αντιμετωπιστεί με πλήρη ισχύ, απειλώντας να εξαφανίσει το εβραϊκό κράτος.

Η απόφαση να αναπτυχθούν πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να επιλεγεί η αποκλιμάκωση, θεωρείται όχι μόνο από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά και από αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ως μια ανησυχητική κλιμάκωση.

Το Ιράν την ίδια στιγμή αναμένει μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή απάντηση, ιδίως μετά την πρόσφατη κατάληψη του MSC Aries, ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με πορτογαλική σημαία, στις 13 Απριλίου, το οποίο η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι συνδέεται με το Ισραήλ.

Το πολεμικό ναυτικό της χώρας (IRGC) δεν έχει δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης από τις κινήσεις του εναντίον πλοίων που θεωρούνται ότι συνδέονται με το Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, το IRGC αύξησε την υποστήριξή του προς το κίνημα των Χούτι της Υεμένης, οδηγώντας σε αυξημένες δραστηριότητες στο πεδίο της Ερυθράς Θάλασσας.

Το Ιράν όχι μόνο ασκεί επιρροή στους Χούθι, αλλά επιδεικνύει επίσης προθυμία να κλιμακώσει τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην ήδη πολύπλοκη κατάσταση έρχεται να προστεθεί τώρα και η παρουσία του Behshad, το οποίο πιστεύεται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι είναι κατασκοπευτικό πλοίο που δρα υπό τις εντολές του IRGC.

Μετά τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου, το Behshad αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ προηγούμενες εκτιμήσεις του αμερικανικού ναυτικού τον Φεβρουάριο εξέταζαν το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης κατά του κατασκοπευτικού πλοίου.

Τι θα γίνει

Για το Ισραήλ, και ενδεχομένως για τους δυτικούς υποστηρικτές του και τα αραβικά κράτη που το υποστηρίζουν, η εξαπόλυση αντιποίνων πλήρους κλίμακας στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να είναι μια πιο εφικτή λύση από το να επιτεθεί στην καρδιά του Ιράν ή να διακινδυνεύσει κλιμάκωση στον Αραβικό/Περσικό Κόλπο.

Οι δυνατότητες του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα είναι περιορισμένες, ενώ το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντική ναυτική παρουσία, η οποία υποστηρίζεται έμμεσα από σημαντικά ευρωπαϊκά ναυτικά μέσα στην περιοχή.

Κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν ακόμη και ως μια κατάσταση win-win, καθώς η απομάκρυνση των ιρανικών μέσων από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας-Κόλπου του Άντεν, σε συνδυασμό με τη στρατιωτική δράση κατά των Χούθι, θα μπορούσε να ανακουφίσει τους περιορισμούς της θαλάσσιας κυκλοφορίας με την πάροδο του χρόνου.

Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, αν και δεν αναμένεται να συμμετάσχουν άμεσα, ενδέχεται να υποστηρίξουν σιωπηρά τέτοιες ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη τα δικά τους συμφέροντα ασφάλειας και οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης