Montel: Σε κόντρα με την ΕΕ η Γαλλία για την υδροηλεκτρική ενέργεια

Montel: Σε κόντρα με την ΕΕ η Γαλλία για την υδροηλεκτρική ενέργεια
Τα γαλλικά φράγματα λειτουργούν σήμερα κυρίως από την EDF, αλλά και από την Engie και την CNR
Διακομματική επιτροπή έχει συστήσει η γαλλική κυβέρνηση για να ενισχύσει την αντίθεσή της προς την ΕΕ σε σχέση με τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Η θέση της Γαλλίας είναι ότι τα εν λόγω υδροηλεκτρικά θα πρέπει να μεταβιβαστούν στους σημερινούς φορείς εκμετάλλευσης, δήλωσαν στο Montel πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε από τους βουλευτές να ασχοληθούν με το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μακροχρόνιας διαμάχης με τις Βρυξέλλες, δήλωσε πρόσφατα το γραφείο του Roland Lescure, υπουργού ενέργειας και βιομηχανίας.

«Είναι πολύ σημαντικό οι βουλευτές να είναι σε θέση να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και λύσεις», δήλωσε σύμβουλος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

Καθυστερούν οι επενδύσεις

«Ο πολιτικός στόχος πίσω από αυτή την κοινοβουλευτική αποστολή είναι να συγκεντρώσει βουλευτές από διαφορετικά στρατόπεδα, ώστε ο καθένας, μέσω των αντίστοιχων πολιτικών ομάδων στις Βρυξέλλες, να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να αποδεχθεί τη λύση που θα προτείνει η Γαλλία», δήλωσε στο Montel ο Jules Nyssen, πρόεδρος του λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας SER.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και ΕΕ εμποδίζει τις επενδύσεις στις υπάρχουσες υποδομές, οι οποίες θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 5 GW περισσότερη παραγωγική ικανότητα.

Αμφισβήτηση των απαιτήσεων

Την ίδια στιγμή, η Marie-Noëlle Battistel, εμπειρογνώμονας επί του θέματος και συντάκτης σχετικής κοινοβουλευτικής έκθεσης, εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα μια διακομματική ομάδα εργασίας με στόχο τον τερματισμό του σημερινού αδιεξόδου.

«Πρέπει να καθορίσουμε τη πιο συμφέρουσα λύση, διότι ποτέ δεν θα είναι τόσο καλή όσο αυτή που έχουμε σήμερα, δηλαδή το σύστημα παραχώρησης με ανανέωση με αμοιβαία συμφωνία», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο.  

Η ομάδα εργασίας θα υποβάλει τις προτάσεις της στην κοινοβουλευτική αποστολή όταν αυτή ξεκινήσει.

Το ιστορικό της κόντρας

Τα τελευταία 15 χρόνια, η Γαλλία διαφωνεί με την ΕΕ η οποία θέλει να φέρει διαγωνισμό για τις παραχωρήσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας που έχουν λήξει.

Τα γαλλικά φράγματα λειτουργούν σήμερα κυρίως από την EDF, αλλά και από την Engie και την CNR.

Τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire προέτρεψε τη Γαλλία να βγει από το αδιέξοδο με την ΕΕ, αλλά δήλωσε ότι το άνοιγμα του τομέα σε ξένους ανταγωνιστές αποκλείεται.

Σκεπτικισμός της ΕΕ;

Η γαλλική κυβέρνηση και η EDF έχουν προτείνει στην ΕΕ να μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία του φράγματος σε φορείς εκμετάλλευσης, ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της EDF, η οποία είναι ήδη κυρίαρχη στη γαλλική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EDF, Luc Remont δήλωσε σε κοινοβουλευτική διαδικασία τον περασμένο μήνα ότι οι νομικοί εμπειρογνώμονες του ομίλου ήταν αρκετά βέβαιοι ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να συμφωνηθεί με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει γίνει διαγωνισμός για υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις... σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Ωστόσο, ο Gery Lecerf, πρόεδρος της Afieg, της ένωσης εναλλακτικών προμηθευτών της EDF, δήλωσε πως υπάρχει ακόμη μεγάλος σκεπτικισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ευρωστία αυτής της λύσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης