Τελευταία Νέα
Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης: Το δημοψήφισμα στα Σκόπια και o αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός

Λάμπρος Τζούμης: Το δημοψήφισμα στα Σκόπια και o αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός

Kάθε Αλβανός των Σκοπίων,  πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν προσέλθει για να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, προδίδει το σπίτι του και την επόμενη γενιά Μακεδόνων και Αλβανών, είχε δηλώσει ο Ράμα

‘Ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το πρόσφατο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ είναι ότι ο εθνικισμός παραμένει κυρίαρχο χαρακτηριστικό στοιχείο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η εθνικιστική αντίληψη που έχει καλλιεργηθεί στους κατοίκους των Σκοπίων, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια γαλουχήθηκαν με το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, έχει πολύ βαθιές ρίζες. Αυτό προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα: Για ποιο λόγο μια συμφωνία, που είναι δυσανάλογα ετεροβαρής σε ότι αφορά τις  υποχωρήσεις που έγιναν από την πλευρά της Ελλάδας, αποδοκιμάστηκε σύμφωνα με το ποσοστό της αποχής από τους πολίτες της πΓΔΜ .

Στο δημοψήφισμα υπήρξε επίσης μια πρωτοφανής παρέμβαση στο εσωτερικό ξένης χώρας για τα διεθνή δεδομένα, χαρακτηριστικό των εθνικιστικών αντιλήψεων, που αναφύονται στα Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ενώ ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα, απηύθυνε κάλεσμα στην αλβανική μειονότητα της πΓΔΜ να προσέλθει στις κάλπες. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους δήλωσε ότι «κάθε Αλβανός των Σκοπίων,  πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν προσέλθει για να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, προδίδει το σπίτι του και την επόμενη γενιά Μακεδόνων και Αλβανών».

 Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή στην οποία διαχρονικά το χαρακτηριστικό της στοιχείο είναι η αστάθεια που οφείλεται κυρίως στον εθνικισμό. Σε μια περίοδο που συζητείται ακόμα και αλλαγή συνόρων με ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις είναι μεγάλοι. Η ανταλλαγή που προτείνει η Σερβία, αναφέρεται στην προσάρτηση από αυτήν της περιοχής βορειοδυτικά του ποταμού Ίμπαρ, που διασχίζει την πόλη Μιτρόβιτσα,  στην οποία υπερτερεί το Σερβικό στοιχείο, με την περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο που κατοικείται στην πλειονότητα από αλβανικό πληθυσμό. Η περιοχή της Μιτρόβιτσα αποτελεί συχνά πεδίο συγκρούσεων και ταραχών ανάμεσα στους Σέρβους κατοίκους με Αλβανούς αλλά και δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη των δύο κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη δεκαετία. Το θέμα της ανταλλαγής έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε θα μεταβεί στη Μόσχα να ζητήσει τη στήριξη του Πούτιν, γεγονός που θα σημάνει την έναρξη ενός νέου κύκλου έντασης στην περιοχή.

 Σήμερα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου το αλβανικό στοιχείο ανέρχεται περίπου στο 93 % του ποσοστού του πληθυσμού και στο υπόλοιπο συμπεριλαμβάνονται οι Σέρβοι μαζί με άλλες εθνότητες  όπως Ρομά, Βόσνιοι, κ.λπ. Αν γίνει η ανταλλαγή, που πρέπει να επισημανθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, η εθνική ομογενοποίηση του αλβανικού στοιχείου στην περιοχή θα αγγίξει περίπου το 100% του ποσοστού. Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν μερικούς μήνες στο Κοσσυφοπέδιο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, εξέφρασε την άποψη ότι η Αλβανία και το Κόσοβο πέρα από την κοινή εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχουν και τον ίδιο πρόεδρο και ανέφερε ότι «αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήματος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντος». Τα εθνικιστικά οράματα και οι μαξιμαλιστικοί στόχοι της ηγεσίας της Αλβανίας, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες από τις ενδεχόμενες εξελίξεις, στην «πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων.

www.worldenergynews.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης