Απόψεις

Ν. Κονδυλόπουλος: Νέα (;) κρίση προ των πυλών στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας

Ν. Κονδυλόπουλος: Νέα (;) κρίση προ των πυλών στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας

Νέα (;) κρίση προ των πυλών στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας - Οι προκλήσεις του πρίγκιπα διαδόχου

Οι σημαντικές αλλαγές ποτέ δεν λαμβάνουν χώρα χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια, συγκρούσεις και πιθανή κρίση.
Η δραματική αλλαγή της Σαουδικής Αραβίας που έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει την οικονομία της από το πετρέλαιο δεν είναι τόσο ομαλή όσο αναμενόταν.
Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση της IPO της Aramco, οι καθυστερήσεις στα «gigaprojects» που έχει αναθέσει το ταμείο κρατικών επενδύσεων PIF και οι αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της χώρα θα μπορούσαν να υπονομεύσει τη θέση του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman.
Συντηρητικοί και θρησκευτικοί εξτρεμιστές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια αναμέτρηση κατά του πρίγκιπα, εάν η εφαρμογή του «Saudi Vision 2030» παρουσιάσει αδυναμίες.
Η εσωτερική βασιλική αντιπολίτευση εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά μέχρι στιγμής το MBS έχει διασωθεί εν μέρει από την πλήρη υποστήριξη του πατέρα του, του βασιλιά Salman.
Η διεθνής κριτική σχετικά με τις συνεχιζόμενες δραματικές αλλαγές στο εσωτερικό του Βασιλείου αυξάνονται.
Οι πηγές των δυτικών μέσων φαίνεται να έχουν επιλέξει τον MBS ως έναν από τους κύριους στόχους τους, καθώς τα αρνητικά άρθρα σχετικά με τον αντίκτυπο του Saudi Vision και η συνεχιζόμενη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις θρησκευτικές ελευθερίες ακολουθούνται σε τακτική βάση.
Αυτή η κριτική είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμη, καθώς οι αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της Σαουδικής Αραβίας και η θέση των συντηρητικών κληρικών Wahhabi δεν πρέπει να υποτιμηθούν, ειδικά όταν κοιτάζουμε από τη δυτική πλευρά.
Η διαδρομή του  Βασιλείου προς τον 21ο αιώνα δεν θα λάβει χώρα χωρίς εσωτερική αστάθεια και αποτυχίες.
Η αλλαγή ενός πατριαρχικού βασιλικού συντηρητικού κοινωνικού ιστού, που υποστηρίζεται κυρίως από ένα κράτος αποδέκτη με ένα οικονομικό σύστημα αναδιανομής, είναι σκληρό και επώδυνο.
Ο MBS θα πρέπει να αντιμετωπίσει την εξωτερική και εσωτερική αντιπολίτευση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα οικονομικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις.
Η αλλαγή μιας κοινωνίας από το εσωτερικό είναι μια μεγάλη πρόκληση για οποιονδήποτε ηγέτη, αλλά κοιτάζοντας την κατάσταση της Σαουδικής Αραβίας, αυτό είναι δυνατό μόνο με την πραγματοποίηση (βραχυπρόθεσμων) εχθρών από όλες τις πλευρές.
Τις τελευταίες δύο μέρες, αρκετές μεγάλες εφημερίδες έχουν αναφέρει για μια άλλη αντιληπτή πάλη μέσα στη Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Οι αναφορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το Al Jazeera, ο Al Khaleej και άλλαι, δηλώνουν ότι υπάρχει ένας αγώνας εξουσίας εντός των κορυφαίων αξιωματούχων της οικογένειας των Saud.
Παράλληλα έχει αναφερθεί ρήγμα μεταξύ του Βασιλιά Salman και του αδελφού του Πρίγκιπα Ahmad, ο οποίος αναφέρθηκε ότι επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο το βασίλειο συνεχίζει τον πόλεμο στην Υεμένη.
Οι πηγές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας Ahmad έχει στρέψει την κριτική του στο βασιλιά και στον πρίγκιπα διάδοχο, οι οποίοι είναι οι κύριοι υποστηρικτές της στρατιωτικής εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας αμφισβήτησαν αυτές τις δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του πρίγκιπα Ahmad ήταν ανακριβείς.
Αυτή η κατάσταση δεν απειλεί τη ζωή του Βασιλιά Salman  και του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, αλλά έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την εξουδετέρωση της δυνητικής αντιπολίτευσης που πηγάζει από το εσωτερικό της οικογένειας.
Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι νέες.
Η εσωτερική αντίθεση ή δυσαρέσκεια σχετικά με το ρόλο και την εξουσία του Mohammed bin Salman, που θεωρείται από πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας υπερβολικά νέος, πολύ άπειρος ή πολύ επιθετικός και συναισθηματικός.
Όσο ο βασιλιάς Salman  παραμένει στην εξουσία, δεν θα γίνουν αλλαγές, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν ο βασιλιάς πεθαίνει ή παραιτηθεί στο μέλλον.
Ακόμη και αν το MBS εδραιώσει τις εξουσίες του, εν μέρει μέσω του διορισμού εμπιστευτικών υποστηρικτών του ή άμεσων μελών της οικογένειάς του, άλλα μέλη της ευρύτερης βασιλικής οικογένεια των Saud εξακολουθούν να περιμένουν να αδράξουν κάθε ευκαιρία προκειμένου να επιστρέψουν στο προσκήνιο.
Ταυτόχρονα, ο MBS θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έντονη αντίθεση μέσα από τους θρησκευτικούς ηγέτες, ένα μέρος των οποίων εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με μερικούς από τους πιο συντηρητικούς βασιλικούς.
Ο MBS και ο βασιλιάς συνεχίζουν να περπατούν σε μια πολύ λεπτή γραμμή στη στρατηγική τους να απομακρύνουν αργά τους θρησκευτικούς συντηρητικούς ή τους εξτρεμιστές από την εξουσία χωρίς να τους αναγκάσουν να βγουν στους δρόμους.
Οι επιπτώσεις από την προσέγγιση «RitzCarlton» στα τέλη του 2017, όταν συνελήφθησαν δεκάδες κορυφαίοι επιχειρηματίες και πριγκίπισσες της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορούμενοι για απάτη εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα.
Η δυτική κριτική σχετικά με τη συνεχιζόμενη αντιληπτική προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών έχει επίσης γίνει θέμα, καθώς οι συντηρητικοί απλώς περιμένουν να χτυπήσουν τον MBS, εάν υποκύψει  στις διεθνείς πιέσεις.
Για τον πρίγκιπα, η τρέχουσα στρατηγική της σύλληψης φιλελεύθερων δυνάμεων υψηλού προφίλ, ειδικά των γυναικών, θα πρέπει να θεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό ως φύλλο συκής για τους συντηρητικούς, δείχνοντας ότι οι απόψεις τους εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη από τον MBS.
Εν τω μεταξύ, ο Πρίγκιπας συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να μειώσει τις εξουσίες των θρησκευτικών ηγετών και κυρίως του ηγέτη τους Wahhabi Ulama.
Σε περίπτωση άμεσης αντιπαράθεσης, ο MBS δεν θα μπορέσει να ενισχύσει τη θέση του και θα παραμείνει ευάλωτος σε άμεσες και πιθανώς βίαιες αντιδράσεις.
Οι θεωρούμενες ως αντιδημοκρατικές κινήσεις του πρίγκιπα διαδόχου πρέπει να εκτιμηθούν μέσα στο συντηρητικό πλαίσιο του Βασιλείου.
Ο MBS αγωνίζεται να κρατήσει όλα τα… «μπαλάκια» στον αέρα.
Κάποια έχουν ήδη χτυπήσει το έδαφος, άαλλα αναπήδησαν ξανά, όπως η IPO της Aramco ή κάποια από τα project του «Saudi Vision 2030».
Τα πολύ σύντομα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο MBS και οι σύμβουλοί του αποδεικνύουν  ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι.
Το σημερινό καθεστώς θα πρέπει να επανεξετάσει κάποια από τα χρονοδιαγράμματα και να κάνουν ξεκάθαρο προς τους νέους της Σαουδικής Αραβίας ότι τα αποτελέσματά τους δεν θα πρέπει να αναμένονται εντός των επόμενων ετών.
Η Δύση θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι στο «νέο βασίλειο» θα σημαίνει πάντοτε ότι η απελευθέρωση της οικονομίας, η ένταξη των γυναικών ή το άνοιγμά της στην παγκόσμια αγορά, δεν θα σημαίνει ποτέ τέλος στη θέση του οίκου των Saud.
Όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Mohammed bin Salman ή του πατέρα του, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της πτώσης της βασιλικής οικογένειας.
Θα γίνουν αλλαγές, αλλαγές που για τη Σαουδική Αραβία είναι τεράστιες, αλλά ποτέ δεν θα διαβρώσουν τη θέση του οίκου των Saud.
Η σταθεροποίηση ή η υπονόμευση της δύναμης ορισμένων συντηρητικών ελίτ και κληρικών είναι πιο σημαντική από την ελευθερία των ατόμων, στο μάτια του Mohammed bin Salman και των βασιλικών υποστηρικτών του.
Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι.
Η αντιπολίτευση μέσα στον οίκο των Saud  θα εξακολουθεί να υπάρχει.
Οι συντηρητικοί και οι κληρικοί είναι δυσαρεστημένοι με την απώλεια εξουσίας και επιρροής τους.
Ο MBS θα έχει άλλη μια ευκαιρία να αλλάξει το Βασίλειο μέσω επιτυχιών στην Πρωτοβουλία για τα Μέλλοντα Επενδύσεις 2018 ή την πρόοδο στην IPO ή τα gigaprojects της Aramco.
Εάν δεν δημοσιεύονται σύντομα ιστορίες επιτυχίας, η θετική αποδοχή των νέων της Σαουδικής Αραβίας στο πρόσωπο του Mohammed bin Salman  θα μπορούσε να μειωθεί ή ακόμα και να μεταβληθεί σε μια λαχτάρα για το παρελθόν.
Ένα πιθανό πραξικόπημα δεν είναι ποτέ μακριά, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία της Σαουδικής Αραβίας.
Είναι σαφές για το MBS και τους υποστηρικτές του ότι πρέπει να κρατήσει εξτρεμιστές και συντηρητικούς στο κόλπο, αλλάζοντας για πάντα την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της Σαουδικής Αραβίας.
Η εσωτερική σταθερότητα σήμερα επικρατεί έναντι της παγκόσμιας υποστήριξης για το μέλλον του MBS.
Οι αλλαγές είναι επώδυνες, αλλά χρειάζονται.
Το μέλλον του Mohammed bin Salman θα εξαρτηθεί από αυτό.



www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης