Τελευταία Νέα
Απόψεις

BN: Η Ιταλία θα φέρει την ηρεμία στην Ελλάδα όχι η μυθοπλασία της προληπτικής πιστωτικής γραμμής

BN: Η Ιταλία θα φέρει την ηρεμία στην Ελλάδα όχι η μυθοπλασία της προληπτικής πιστωτικής γραμμής

Η τύχη της Ελλάδος είναι εξαρτημένη όχι από την πιστωτική γραμμή που αποτελεί μια ανούσια εναλλακτική αλλά η εκτόνωση της κρίσης στην Ιταλία

Εάν η Ελλάδα προσφύγει στην προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL αυτομάτως όλα θα επιλυθούν, θα υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας, ένας μηχανισμός ασφάλειας για τα ελληνικά ομόλογα, την τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου, υποστηρίζουν οι θιασώτες της λύσης της πιστωτικής γραμμής.
Εάν η Ελλάδα κάνει χρήση του κεφαλαιακού αποθέματος που θα δημιουργήσει θα φανεί ως αδυναμία και θα τρομάξουν οι αγορές είναι επίσης ένα άλλο επιχείρημα.
Προφανώς αυτά τα επιχειρήματα είναι μυθοπλασίες είναι κατασκευασμένα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα που έχουν μόνο πολιτική σκοπιμότητα αλλά σίγουρα όχι επενδυτική ή οικονομική.
Πριν λίγο καιρό το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε υποχωρήσει έως το 3,62%...σήμερα και λόγω Ιταλίας βρίσκεται στο 4,60%.
Όταν οι επενδυτές αποτίμησαν το ελληνικό ομόλογο στο 3,62% δεν ήξεραν ότι η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο;
Προφανώς και το ήξεραν άρα δεν τους τρόμαξε η μελλοντική έξοδος από τα μνημόνια.
Οι αγορές τρόμαξαν όταν είδαν ότι η Ιταλία βρέθηκε ξαφνικά σε κρίση και πλήθος σεναρίων άρχισαν να κυκλοφορούν.
Η Ιταλία θα ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους, η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ (italexit), η Ιταλία θα συγκρουστεί με την Ευρώπη.
Τίποτε από όλα αυτά δεν θα γίνει και αυτό που σίγουρα δεν θα γίνει είναι να φύγει η Ιταλία από το ευρώ.
Κάποια στιγμή θα καταλαγιάσουν οι ανησυχίες των επενδυτών και θα υπάρξει επανατιμολόγηση του Ιταλικού κινδύνου μέσω της μείωσης των αποδόσεων.
Ας πάρουμε μια υπόθεση εργασίας ότι η Ελλάδα αιτείται προληπτική πιστωτική γραμμή και η Ιταλία δραματικά επιδεινώνεται.
Ποιος πιστεύει ότι η πιστωτική γραμμή θα διασφαλίσει την σταθερότητα στην Ελλάδα και στις αποδόσεις των ομολόγων;
Κανείς.
Η τύχη της Ελλάδος είναι εξαρτημένη όχι από την πιστωτική γραμμή που αποτελεί μια ανούσια εναλλακτική αλλά η εκτόνωση της κρίσης στην Ιταλία.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα ποιο θεσμικό και δομικό και σίγουρα συστημικό.
Η ΕΚΤ το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης – συγνώμη εννοούσαμε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης έχει αγοράσει 1,5 τρισεκ. περίπου περιουσιακά στοιχεία κρατικά και εταιρικά ομόλογα της Ευρώπης.
Η ποσοτική χαλάρωση η μεγαλύτερη στρέβλωση νομισματικής πολιτικής θα σταματήσει και ο κίνδυνος αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη αυξάνεται.
Άρα Ιταλική κρίση από την μια πλευρά και απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης δημιουργούν σκηνικό αποσταθεροποίησης ειδικά για τις αγορές ομολόγων της Ευρώπης.
Όμως η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει την βέλτιστη λύση σε ένα μοντέλο όπου θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις με ένα ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα με τη στήριξη του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης.

Ο μύθος του waiver

Το waiver είναι η διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιούν κρατικά ομόλογα και άλλα assets ως εναλλάξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Εάν η Ελλάδα δεν έχει waiver σημαίνει ότι θα πιεστεί η ρευστότητα των τραπεζών.
Όμως γιατί ενώ επικαλούνται κάποιοι το waiver δεν αναφέρουν και την πραγματική αρνητική επίδραση στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών όταν δεν υπάρχει waiver;
Μήπως είναι μόλις 4 δισεκ. ευρώ;
Δεν νομίζουμε ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες από ρευστότητα 4 δισεκ. ευρώ.
Συν τοις άλλοις εάν η Ελλάδα οδηγηθεί βίαια σε πιστωτική γραμμή ως λύση αδιεξόδου ούτως ή άλως τα ελληνικά assets δεν θα είναι επενδύσιμα στα μάτια των επενδυτών.
Τα 4 δισεκ. ρευστότητα δεν κάνουν καμία διαφορά στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Ούτε έδιναν, ούτε θα δώσουν δάνεια, δεν χάλασε και ο κόσμος.

Συμπέρασμα

Είναι ανοησίες ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή θα φέρει ηρεμία στην Ελλάδα.
Μόνο η Ιταλία θα φέρει ηρεμία στην Ελλάδα.
Όπως έχουμε αναλύσει με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα της Lega North…στην πορεία θα αποδειχθεί ότι η Ιταλία έχει μια πολύ καλή κυβέρνηση Lega και M5S.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης