Απόψεις

Κωνσταντίνος Καρλής (διαχειριστής κεφαλαίων): Folli Follie - Μοναδική λύση μια «βόμβα» αξιοπιστίας

Κωνσταντίνος Καρλής (διαχειριστής κεφαλαίων): Folli  Follie - Μοναδική λύση μια «βόμβα» αξιοπιστίας
Ο μοναδικός τρόπος να πετύχει η εταιρία-στόχος να αποκρούσει την επίθεση είναι να προλάβει να εμφανίσει ένα μεγάλο "εμπόδιο" το οποίο να έχει ισχυρότατο στήριγμα αξιοπιστίας
Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε σε εξέλιξη ένα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα περιστατικό μετοχικού ακτιβισμού, από αυτά που αρκετά τακτικά εμφανίζονται στις στις Η.Π.Α. εδώ και χρόνια και λιγότερο τακτικά στην Ευρώπη.
Ενα διεθνές κερδοσκοπικό σχήμα εντοπίζει μία εταιρία η οποία σύμφωνα με τη δική του προσέγγιση διαπραγματεύεται σε αδικαιολόγητα υψηλή χρηματιστηριακή τιμή σε σχέση με τα θεμελιώδη της μεγέθη, κάνει μία έρευνα σε βάθος καταλήγοντας σε μία πολυσέλιδη ανάλυση και εμφανίζεται προ των πυλών της εταιρίας-στόχου, ανοίγοντας μία κερκόπορτα.
Στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιστατικών οι εταιρίες-στόχοι αποδεικνύονται απροετοίμαστες και δυστυχώς όταν το κερδοσκοπικό χτύπημα ανοίξει την κερκόπορτα τότε αρχίζει να ξετυλίγεται ένα επικίνδυνο ντόμινο εξελίξεων.
Ο μοναδικός τρόπος να πετύχει η εταιρία-στόχος να αποκρούσει την επίθεση είναι να προλάβει να εμφανίσει ένα μεγάλο "εμπόδιο" το οποίο να έχει ισχυρότατο στήριγμα αξιοπιστίας.
Να προλάβει να ρίξει μία "βόμβα" αξιοπιστίας.

Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε εδώ κάποια βασικά πράγματα που ισχύουν στα πλαίσια των επενδυτικών επιλογών που ακολουθούν οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού και τα οποία ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια:

Εχουν ένα καταστατικό/κανονισμό επενδύσεων όπου αναγράφονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για να γίνει μία επένδυση σε κάποια μετοχική αξία ή σε κάποιο εταιρικό ή κρατικό ομόλογο κ.λπ.
Ταυτόχρονα εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες διαχείρισης κινδύνου (risk management) σχετικά με την ποσοστιαία συμμετοχή μίας επένδυσης ως προς το μέγεθος του συνολικού ενεργητικού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία επένδυση ρευστοποιείται αυτομάτως όταν η ποσοστιαία συμμετοχή ανέρχεται ή κατέρχεται ενός συγκεκριμένου ορίου (1%, 2% κ.ο.κ.). Αυτό οδηγεί στο λεγόμενο stop-loss όταν η πορεία μίας επένδυσης καταγράφει ζημιά ή στο λεγόμενο profit-taking όταν καταγράφει υπεραξία σε σχέση με το κόστος κτήσεως. Σε πτωτική κίνηση η ενεργοποίηση του stop-loss επιδεινώνει τα πράγματα για την μετοχή υπό εξέταση και συμβάλει στην αύξηση της μεταβλητότητας της (volatility).
Εδώ επανέρχεται η έννοια της "βόμβας" αξιοπιστίας που σημειώσαμε παραπάνω. Θυμίζουμε στους αναγνώστες την εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης της Νοτιοανατολικής Ασίας το φθινόπωρο του 1997. Οι οικονομκοί ιθύνοντες του Χόνγκ Κόνγκ αντέδρασαν τότε ταχύτατα κατά των κερδοσκόπων δημιουργώντας ένα τεράστιο επενδυτικό ταμείο το οποίο ενεργοποίησε μπαράζ αγορών στις μετοχές και το νόμισμα της χώρας. 18 μήνες αργότερα το ταμείο αυτό ρευστοποιούσε με κέρδος ότι είχε αγοράσει όσο υποχωρούσαν τα πάντα λόγω της κερδοσκοπικής επίθεσης. Στην περίπτωση της εταιρίας Folli-Follie πρέπει να εμφανιστεί ένας μεγάλος αγοραστής ο οποίος να αποδείξει με την είσοδο του ότι έχει κάνει κι αυτός βαθιά ανάλυση των μεγεθών της εταιρίας και να προβεί σε μια υπολογίσιμη τοποθέτηση π.χ. της τάξεως του 10-15% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Διαφορετικά η εταιρία θα είναι μονίμως σε θέση άμυνας όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις που έχει χαθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων και όπως αποδεικνύεται και από δύο παρεμφερή διεθνή περιστατικά που συνέβησαν στα τέλη του 2014.
Το Νοέμβριο του 2014 η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νεας Υόρκης Hertz Global Holdings Inc. (10,8 δισ. $ συνολικά έσοδα 2013, 9,7 δισ. $ κεφαλαιοποίηση στις 14.11.14 και ιδιοκτήτρια στόλου 500.000 αυτοκινήτων στις Η.Π.Α. και 180.000 αυτοκινήτων σε λοιπές χώρες) αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις λογιστικές καταστάσεις των ετών 2011-2013 κατόπιν ελέγχου και σύστασης από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς αλλά και πίεσης μετόχων μειοψηφίας. Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις είχαν εμφανιστεί τον Αύγουστο του 2014 και μετά από μετοχικό ακτιβισμό η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Είχε προηγηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 η περίπτωση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Αγγλίας TESCO PLC. Η εταιρία είχε "φουσκώσει" την αναμενόμενη κερδοφορία του α' 6μηνου της τότε διανυόμενης χρήσης κατά 250 εκατ. στερλίνες στην προσπάθεια της να εμφανίσει επιβραδυνόμενη μείωση αποτελεσμάτων. Οδηγήθηκε σε περιδίνηση επιχειρηματικά, με αντικαταστάσεις διοικούντων και παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. αλλά και χρηματιστηριακά με την συνακόλουθη ρευστοποίηση των μετοχών που κατείχε ο αμερικανός επενδυτής Warren Buffett.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης