Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π. Μπουσμπουρέλης: Το debate των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων - Ποιός δικαιώνεται;

Π. Μπουσμπουρέλης: Το debate των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων - Ποιός δικαιώνεται;
Με τις «ιδιωτικοποιήσεις χωρίς αιτία» χάνονται σημαντικά assets και για τον λόγο αυτό η προσπάθεια Σταθάκη να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΠΑ στους στρατηγικούς τομείς έχει την σημασία του
Ο ενεργειακός τομέας έχει τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες όπως φαίνεται και από το αυξανόμενο ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα και του ΔΕΣΦΑ, για την συμμετοχή στον IGB.
Είναι ο κατεξοχήν τομέας που συγκεντρώνει σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις σε εξέλιξη και διαθέτει τους νέους άξονες ανάπτυξης της οικονομίας.
Κατά συνέπεια το πολιτικό debate που αναπτύσσεται έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς για την κυβέρνηση τείνει να γίνει προνομιακός χώρος.
Για την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων καλό θα είναι ο πολιτικός παράγοντας να μένει μακριά καθώς στρεβλώνει συνήθως αυτό που είναι το business case.
Η κυβέρνηση έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται καλά μετά από το κλείσιμο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ σε υψηλότερο τίμημα και πιο αξιόπιστη κοινοπραξία από της Socar.
Έτσι την σκυτάλη παίρνει το ζήτημα της αποεπένδυσης της ΔΕΗ από τους λιγνίτες, όπου η Αντιπολίτευση επαναφέρει το θέμα της μικρής ΔΕΗ.
Μέσα στους επόμενους μήνες θα κριθεί αν το ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες θα είναι ουσιαστικό και αν η ΔΕΗ θα πάρει τα κεφάλαια που θα την ενισχύσουν ουσιαστικά στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης.
Αν αυτό επιτευχθεί η κυβερνητική πλευρά θα μπορεί να στηρίζει ότι κράτησε και την πίττα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.
Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να έλθουν οι επενδυτές και να βάλουν τα λεφτά.
Και από εκεί και πέρα να δούμε ποιά θα είναι η στρατηγική της νέας ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές, στην εξωστρέφεια και στην διαφοροποίηση του μείγματος.
Η ΔΕΗ επίσης πρέπει να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωσή της και προς όφελος των μετόχων της και προς όφελος της ελληνικής παραγωγής, όπου εκεί τα ανοιχτά ζητήματα βγάζουν μάτι.
Η ελληνική ενεργειακή αγορά διαθέτει ήδη ισχυρούς εγχώριους παίκτες και η πορεία αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ θα έπρεπε να λάβει υπόψη της και αυτόν τον παράγοντα.
Ήδη με τις "ιδιωτικοποιήσεις χωρίς αιτία" χάνονται σημαντικά assets και για τον λόγο αυτό η προσπάθεια Σταθάκη να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΠΑ στους στρατηγικούς τομείς και η πώληση τμημάτων έχει την σημασία του.

Επενδύσεις με όφελος για την οικονομία

Η πορεία του ενεργειακού χώρου είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει κεφάλαια, το ζήτημα είναι οι όροι και η ωφέλεια για την ελληνική οικονομία.
Επίσης θα πρέπει οι πολιτικές αποφάσεις να ενισχύσουν την κατεύθυνση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας σε όλους αυτούς τους τομείς, όπου οι μνημονιακές συμφωνίες στόχο είχαν να αφαιρέσουν assets χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό όφελος για την ελληνική πλευρά.
Η πώληση των ΕΛΠΕ είναι επίσης ένα βήμα σημαντικό.
Από την στιγμή που η πλευρά Λάτση επέλεξε να ενθαρρύνει τον έλεγχο νέου παίκτη καθορίστηκε και η στρατηγική κατεύθυνση.
Τουλάχιστον όμως διασφαλίστηκε ο έλεγχος για την αξιοποίηση από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου στο προϊόν των έρευνών σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό.
Από την άλλη πλευρά η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς με το σύστημα των δημοπρασιών - ΝΟΜΕ απέτυχε τελείως και έχει καταλήξει σε  μια διαδικασία που ωφελεί μόνο τους traders.
Εν κατακλείδι το βαρόμετρο της πορείας για την ενεργειακή αγορά θα είναι ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές.
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό και περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε η Κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά για δικαίωση της πολιτικής της.
Αν όχι, η αντιπολίτευση θα δικαιούται να λέει, ότι χρειάζονται δραστικότερες λύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης