Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα ερωτήματα από τη διαχείριση αναβάθμισης του Αμυνταίου

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα ερωτήματα από τη διαχείριση αναβάθμισης του Αμυνταίου
Η διαχείριση για αναβάθμιση του Αμυνταίου από πλευράς της ΔΕΗ σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί δημιουργεί μια σειρά ερωτηματικών.
Φαίνεται ότι η διοίκηση υπό την εκδήλωση του ενδιαφέροντος άλλων ιδιωτικών ομίλων, πλην του Ομίλου Μυτιληναίου αποφάσισε σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο να περάσει σε μια ανοιχτή διαδικασία η οποία δεν έχει τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού αλλά ακολουθεί την οδό της διαπραγμάτευσης.
Κατά πρώτον γιατί αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση της μονάδας μέσω της δημιουργίας μια νέας εταιρείας, όπου η ΔΕΗ θα διατηρήσει ποσοστό, την ώρα που η αρχική πρόταση του Ομίλου Μυτιληναίου δεν προέβλεπε συμμετοχή του ιδιώτη σε μετοχικό σχήμα.
Το Αμύνταιο θα αναβαθμιζόταν και θα παρέμενε 100% ιδιοκτησία της ΔΕΗ. Θα διατηρούσε δηλαδή τον δημόσιο χαρακτήρα του. Σχετική άλλωστε αναφορά έχουν κάνει τόσο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης ο οποίος της ζήτησε το Αμύνταιο να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του όσο ο περιφερειάρχης Δ. Καρυπίδης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Κ. Παναγιωτάκης προέβη σε κάποιες τεχνικές παρατηρήσεις όσον αφορά την πρόταση του Ομίλου Μυτιληναίου, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η όποια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να γίνει στη βάση της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Αμυνταίου.
Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η πρόταση του Ομίλου της Τέρνα κατατέθηκε γραπτώς πριν από πέντε ημέρες (4 μέρες δηλαδή πριν από τις ανακοινώσεις που έκανε χθες) πράγμα που σημαίνει ότι ο όμιλος της Τέρνα είχε μεν εκδηλώσει προφορικώς το ενδιαφέρον του, αλλά δεν είχε καταθέσει επίσημη γραπτή πρόταση την ώρα που είχε ξεκινήσει μια άτυπη διαδικασία διεκδίκησης με δημοσιεύματα και αναφορές από τη ΔΕΗ και το υπουργείο.
Παράλληλα , όπως είναι εμφανές οι επαφές Παναγιωτάκη με τους Κινέζους και η ευαισθησία που έχει ο πρόεδρος της ΔΕΗ στο να κλείσει συμφωνία με κάποια από τις εταιρείες αυτές, επισημοποίησε χθες δια στόματός του και την παρουσία της Shenhua που συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου.
Όπως ξέρουμε η προτεραιότητα του ομίλου Κοπελούζου έγκειται στις ανανεώσιμες πηγές και στο FSRU γιου της Αλεξανδρούπολης, η συνεργασία του όμως με τον κινέζικο Όμιλο τον φέρνει και αυτόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με τα τρέχοντα δεδομένα η διαδικασία της διαπραγμάτευσης που ξεκινά για την τύχη του Αμυνταίου, είναι προφανές ότι πρέπει να χαρακτηριστεί από διαφάνεια αλλά και αποτελεσματικότητα γιατί τα νούμερα τα οποία απαιτούνται υπερβαίνουν τα 100 εκατ. και παράλληλα δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί πολύς χρόνος.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης η αναφορά του εποπτεύοντος υπουργού κ. Σταθάκη στην κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών της ενεργοβόρου βιομηχανίας μέσα από την όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται στην τελική πρόταση Μυτιληναίου να συμμετάσχουν και μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας που στόχο θα έχουν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την κάλυψη των αναγκών τους ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.
Ο στόχος της βιομηχανικής πολιτικής αυτή τη στιγμή είναι να βοηθηθεί μέσω της όλης διαδικασίας η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας.
Γεννάται όμως και το ερώτημα εάν ανάμεσα στα άλλα ο βασικός στόχος της κυβερνητικής πλευράς είναι η προσέλκυση των επενδυτικών κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα στη συμμετοχή του market test και της ιδιωτικοποίησης του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων που βγαίνουν με τη διαδικασία του διαγωνισμού μέχρι τον Ιούνιο.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας με συμμετοχή εταιρειών εντός Ευρωζώνης διότι τίποτε δεν αποκλείει να αμφισβητηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προσφορές των Κινέζων.
Και επίσης θα μπορούν να διασφαλιστούν οι συνθήκες των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων στις υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες σε συνεργασία με τους ελληνικούς ομίλους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης