Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Τίλερσον πηγαίνει για τρίτη φορά στον Ερντογάν και οι Τούρκοι μπλοκάρουν τις έρευνες στην ΑΟΖ

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Τίλερσον πηγαίνει για τρίτη φορά στον Ερντογάν και οι Τούρκοι μπλοκάρουν τις έρευνες στην ΑΟΖ
Τα προβλήματα στις έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου
Oι αντιδράσεις των Τούρκων και οι παρενοχλήσεις στο πλοίο της ENI, που προχωρά τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, δείχνουν ότι θα επιλέξουν να κάνουν ακρότητες, καθώς ο Ερντογάν αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πολύ σκληρός παίκτης και για τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί η τρίτη συνάντησή του με τον Τίλερσον, με την επισκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα έχει μεγάλη σημασία για τις ισορροπίες στην Συρία.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους (SDF) που δραστηριοποιούνται στο Αφρίν ενώ ο Ερντογάν τους θεωρεί τρομοκράτες.
Παράλληλα ο συντονισμός του Κούρδων (YPG) με τις αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη MANBIJ κόντρα στα παράγωγα του ISIS εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων αυτών με τους Τούρκους.
Ο Τίλερσον λοιπόν επισκέπτεται τον Ερντογάν για να εξομαλύνει προκαταρκτικά τις σχέσεις των δύο πλευρών.
Όμως αυτό δείχνει και πόσο ο Ερντογάν έχει ανεβάσει τον πήχυ, την ώρα που φέρνει  τους Αμερικανούς σε αυτήν την διαπραγμάτευση.
Σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον με το κούρδικο YPG να συμπαρατάσσεται με τον Άσαντ στο Αφρίν και τον Νετανιάχου να χτυπά τα ιρανά drones, σηκώνοντας το γάντι στο Πούτιν είναι πολύ αμφίβολο αν οι Τουρκοι μπορούν να ποδηγετηθούν.
Η τούρκικη πλευρά έχει αποθρασυνθεί και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να αφήσει να προχωρήσουν χωρίς κόστος οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό άλλωστε έχει διατρανώσει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, διακηρύσσοντας ότι δεν αναγνωρίζει τίποτε από την ΑΟΖ και τις συμφωνίες με τις μεγάλες εταιρίες για τις έρευνες, καθώς και το ότι όλα αυτα έχουν λειτουργήσει σε βάρος των Τουρκοκυπρίων.
Στην ίδια κατέυθυνση επανήλθε και την Κυριακή 11/4/2018 προειδοποιώντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες στον υπόγειο πλούτο της ΑΟΖ και χαρακτηρίζοντας μονομερείς τις έρευνες της ΕNI.
Η ΕΝΙ γύρισε πίσω το SAIPEM 12000  μετά την παρενόχληση των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Τούτων δοθέντων και η επίσκεψη Ζάεφ στον Ερντογάν δεν είναι καλός οιωνός, γιατί η Τουρκία όσο και να είναι το κακό παιδί παραμένει ο σταθμάρχης της περιοχής.
Η ελληνική πλευρά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει με τα σημερινά δεδομένα να βοθήσει πραγματικά τα κυπριακά συμφέροντα στις κατευθύνσεις που στοχεύει.
Οι Τούρκοι δε, είναι απρόβλεπτοι και θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος για το μέλι της ΝΑ Μεσογείου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης