Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Σκόπια - Οι λύσεις, οι διπλωματικές και πολιτικές επιπτώσεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Σκόπια - Οι λύσεις, οι διπλωματικές και πολιτικές επιπτώσεις
Καθοριστικές εξελίξεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο θα βγάλει το αποτέλεσμα
Η κλιμάκωση των εξελίξεων για τα Σκόπια έχει δύο πλευρές η μια είναι η διπλωματική και η έτερη η πολιτική στο εσωτερικό.
Είναι προφανές ότι υφίσταται πίεση και από τον αμερικανικό παράγοντα και από τον ευρωπαικό να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, ώστε το κρατίδιο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την Σύνοδο του ερχόμενου Ιουλίου του 2018.
Το όνομα που θα συμφωνηθεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει το συνθετικό Ματσεντόνια είτε ως Βαρντάσκα, Μακεδονία του Βαρδάρη, είτε ως Νέα, είτε ως Άνω είτε ως Βόρεια.
Η κυβερνητική πλευρά είναι δεδομένο ότι θα φέρει μια τέτοια λύση, το ενδιαφέρον είναι με τι θα το ανταλλάξει σε διπλωματικό επίπεδο.
Οι ΗΠΑ θέλουν να ισχυροποιηθεί η δομή των δυτικών Βαλκανίων με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς οι Σέρβοι έχουν επιλέξει την σέρβικη επιρροή.
Παράλληλα η στάση της Τουρκίας που δεν εμπνέει αξιοπιστία είναι ένας ακόμα παράγοντας για να ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί για το κλείδωμα της νομιμοποίησης και κατοχύρωσης των Σκοπίων μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία καθώς και στην ευρωπαική προοπτική.
Στην κατεύθυνση αυτή η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα καταστεί παράγοντας σταθεροποίησης στον δρόμο που επιθυμούν οι ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα οι Τούρκοι μετά την άρνηση Μακρόν για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία στην Ευρώπη, σπεύδουν να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους Γερμανούς.
Και οι τελευταίοι όμως θέλουν να προχωρήσει η λύση του Σκοπιανού.
Η ελληνική διπλωματία μετά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, την ικανοποίηση Τραμπ για την πορεία των αγωγών και την ενεργειακή μας υποδομή, βαίνει προς ολοκλήρωση ενός κύκλου που ανεβάζει επίπεδα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και αναβαθμίζει τον ρόλο μας στην περιοχή.
Για την αντιπολίτευση και ειδικά για τη ΝΔ κύκλοι του διπλωματικού σώματος μιλούν για επαμφοτερίζουσα στάση όσον αφορά την μέχρι τώρα υιοθέτηση αναφορικά με την θέση του Βουκουρεστίου.
Η τελική θέση της θα πρέπει να ολοκληρώσει το μετέωρο βήμα, δεν είναι όμως εύκολο, καθώς δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ελλάδας, δεν μπορεί όμως να έλθει σε σύγκρουση και με τις ΗΠΑ είτε την Κομισιόν, που ζήτησε από τα Σκόπια να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και την διαχείριση του ζητήματος των F-16, όπου η αρχική στάση της μετεβλήθη.
Στην κατεύθυνση αυτή η δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη έσπευσε σωστά για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προλάβει γεγονότα.
Η διαχείριση του όλου θέματος θα απαιτήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς για να αποφύγει καταγραφή έστω και οριακών απωλειών ή ακόμα και μεγαλυτέρων ανάλογα με τις εξελίξεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης