Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Ερντογάν, η Ιερουσαλήμ και οι νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Ερντογάν, η Ιερουσαλήμ και οι νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα
Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ αμέσως «τάπωσε» τον Σουλτάνο , εκφράζοντας την διαφωνία του αναφορικά με τα όσα είπε αυτός περί επικαιροποίησης της Συνθήκης.
Ο απολογισμός της επίσκεψης Ερντογάν δεν είναι κακός καθώς η ατζέντα που έθεσε ο Σουλτάνος πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ήταν προκλητική.
Η ελληνική πλευρά που προχώρησε σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία αναζητεί ερμηνείες, με την πρόσκληση που απηύθυνε στον Τούρκο Πρόεδρο, αντέδρασε στις κορώνες του τόσο στο Κυπριακό , όσο και στα ζητήματα των τζαμιών αλλά και για τις θρησκευτικές τελετές εντός της Αγίας Σοφίας.
Το πιο σημαντικό ότι, έλαβε την στήριξη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κόντρα στα όσα επιχείρησε να επιχειρηματολογήσει ο Ερντογάν σε σχέση με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ αμέσως «τάπωσε» τον Σουλτάνο , εκφράζοντας την διαφωνία του αναφορικά με τα όσα είπε αυτός περί επικαιροποίησης της Συνθήκης.
Αποτέλεσμα ήταν ο Ερντογάν να εμφανιστεί με χαμηλότερους τόνους στο δείπνο και να κάνει λόγο για κοινές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αλλά και να ευχαριστήσει για την συμπαράσταση της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Σημασία έχει ότι η Ελλάδα δεν τσαλακώθηκε από την υψηλού ρίσκου αυτή διπλωματική κίνηση, που ενδεχομένως να έχει την βάση της σε πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή όμως η διαχείριση του ζητήματος που άνοιξε ο πρόεδρος Τραμπ με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, θέλει μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά, καθώς καλείται να ισορροπήσει σε πολύ ευαίσθητες θέσεις.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ένα ρίσκο να αναφέρει κατά την κοινή συνέντευξη με τον Ερντογάν, ότι μια τέτοια απόφαση δεν βοηθά την ειρήνη στην περιοχή.
Όμως οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ που μας στήριξαν άμεσα στο θέμα της Λωζάνης αλλά και η σύσφιξη με το Ισραήλ ειδικά με τις προοπτικές των ενεργειακών αγωγών και την ισχυροποίηση των θέσεων για την επίλυση του Κυπριακού έναντι της Τουρκίας απαιτούν πολύ νουνεχή τακτική για να μην χαλάσουμε ότι τόσο μεθοδικά έχουμε χτίσει.
Οι σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθούν, ενώ και η Αίγυπτος είναι σε κρίσιμη θέση. Είναι ευκαιρία να ενισχύσουμε τους συσχετισμούς υπέρ ημών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης