Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η βάση της Σούδας

Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.): Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η βάση της Σούδας
Μια συμφωνία για τη χρονική επέκταση της παραχώρησης της βάσης στη Σούδα και για την ταυτόχρονη διάθεση αεροπορικής βάσης για μη επανδρωμένα αεροχήματα, θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και θα συντελούσε στη μεγιστοποίηση της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, από τις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και Έλληνες ομογενείς.
Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά τη συνάντηση αυτή, μόνο ως αυταπάτες θα μπορούσε να θεωρηθούν.
Η δήθεν άσκηση «πίεσης» από τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου το ΔΝΤ να μεταβάλλει την στάση του έναντι του ελληνικού ζητήματος, καθώς επίσης και η εξασφάλιση υποστήριξης για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αποτελούν ευσεβείς πόθους και εντάσσονται περισσότερο στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από πλευράς της κυβέρνησης.
Ανάμεσα στα ζητήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα συζητηθούν είναι θέματα όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές διαφορές, το Σκοπιανό, το προσφυγικό, αλλά κυρίως θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης για τις ΗΠΑ θέματα ενεργειακής ασφάλειας στη Ν.Α. Μεσόγειο και για το λόγο αυτό επιθυμούν την ενίσχυση της ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας τους στην περιοχή.

Η βάση της Σούδας και η χρονική επέκταση της παραχώρησής της

Η ενίσχυση αυτή συνδέεται άμεσα με τη βάση της Σούδας και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, για επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης, με πενταετή ή δεκαετή διάρκεια.
Η κυβέρνηση ανανέωσε πρόσφατα σιωπηρώς για ένα ακόμη χρόνο τη συμφωνία για τη Σούδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, που η Ελλάδα και οι ΗΠΑ διατηρούν από το 1990.
Η ετήσια επέκταση της ισχύος της συμφωνίας αποτελεί τυπικά αναγκαία ενέργεια που προκύπτει από το ίδιο το περιεχόμενό της.
Μια πολυετής ανανέωση που αποτελεί επιθυμία από πλευράς ΗΠΑ, θα διευκολύνει την αμερικανική πλευρά να προχωρήσει σε κατασκευαστικά έργα και στη γενικότερη αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να καταστεί δυνατή η στάθμευση περισσοτέρων και διαφορετικών ειδών στρατιωτικών δυνάμεων και δομών διοικητικής μέριμνας.
Η βάση της Σούδας βρίσκεται 785 μίλια από τη Συρία, 570 μίλια από το Σουέζ, 200 μίλια από την ανατολική Λιβύη και  αποτελεί προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για επιχειρήσεις στη Ν.Α. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Χρησιμοποιείται για περιπολίες του ναυτικού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αναγνωριστικές αποστολές και υποστήριξη με ανεφοδιασμό στον αέρα, καθώς και για πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Λόγω της αστάθειας που παρουσιάζει την περίοδο αυτή η περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη, η βάση της Σούδας είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ, τόσο το 1991 όσο και το 2003, αλλά και στον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Η βάση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν με πιστώσεις του NATO και ποιο αξιόλογη από αυτές είναι το μοναδικό στη Μεσόγειο, κρηπίδωμα Κ-14, στο οποίο μπορεί να σταθμεύσει αεροπλανοφόρο, ενώ υπάρχουν επίσης αποθήκες υγρών καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών. Αυτό το στοιχείο προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στη Σούδα, καθώς πρόκειται για τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο.
Η βάση βρίσκεται υπό ελληνική διοίκηση για θέματα μέριμνας προσωπικού και κτηριακών εγκαταστάσεων, ενώ την επιχειρησιακή ευθύνη έχουν οι Αμερικανοί.
Στο αεροπορικό κομμάτι της βάσης, οι Αμερικανοί διατηρούν δικό τους τμήμα, που το διοικούν αποκλειστικά οι ίδιοι.

Διαπραγματευτικό πλεονέκτημα

Με δεδομένο την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας το τελευταίο διάστημα και την αξιοπιστία της Τουρκίας να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, λόγω της επαμφοτερίζουσας στάσης που έχει τηρήσει σε διάφορες περιπτώσεις, η βάση της Σούδας θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την Ελλάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον της βάσης της Σούδας, ζητούν πρόσβαση σε κάποια από τις αεροπορικές βάσεις εντός ελληνικού εδάφους για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροχημάτων.
Θέματα όπως η αναβάθμιση των F-16 ή παραχώρηση με ευνοϊκούς όρους μίας Μοίρας 20 F-35 και αντιτορπιλικών «Arleigh Burke» θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών σε περίπτωση μιας συμφωνίας επέκτασης χρονικής παραχώρησης για τη βάση της Σούδας και τη διάθεση αεροπορικής βάσης για μη επανδρωμένα αεροχήματα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη στην Ελλάδα, τα οποία δεν αφορούν μόνο στο οικονομικό μέρος, αλλά θα συντελούσαν στην μεγιστοποίηση της ελληνικής γεωστρατηγικής σημασίας και την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τα παραπάνω αποτελεί η απαγκίστρωση της κυβέρνησης από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις που της επιβάλει το εσωκομματικό σκληρό στελεχιακό δυναμικό της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης