ΑναζήτησηCommodities are powered by Investing.com

12/06/2017 15:06

Χορηγία 60 εκατ. ευρώ της ΕΕ σε καινοτόμο ηλεκτροπαραγωγική τεχνολογία στην Κύπρο

Το έργο EOS Green Energy με την πρωτοβουλία της Alfa Mediterranean Enterprises μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων συνδέσεων με το Ισραήλ και το Μαρόκο.
Στη Λευκωσία έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της καινοτόμου τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής του έργου CY_CSPc_EOS Green Energy Project.
Η τεχνολογία θα εφαρμοστεί στην Κύπρο μέσω του ηλιοθερμικού πάρκου στην Άλασσα που κέρδισε χορηγία 60,2 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για την πραγματοποίησή του μέσα από το πρόγραμμα NER300.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Σάρα Σαμπίν, συνέταιρος στη νομική εταιρεία Gatley plc, υπεύθυνη για την είσοδο του έργου στο χρηματιστήριο ομολόγων του Λονδίνου, επέδωσε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εκπροσώπους γειτονικών χωρών, που τους καλεί σε συνεργασία για τη δημιουργία δικτύου εξαγωγής ενέργειας προς την Ευρώπη.
Το έργο EOS Green Energy με την πρωτοβουλία της Alfa Mediterranean Enterprises μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων συνδέσεων με το Ισραήλ (Euro Asia Connector) και το Μαρόκο.
Επίσημοι και προσκεκλημένοι από πολλές χώρες του εξωτερικού εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το έργο και έδωσαν ραντεβού για τα εγκαίνια του πάρκου τον Ιούνιο του 2020.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης είπε, ότι «το έργο μάς φέρνει σπουδαία νέα για την Κύπρο αλλά και για τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Νιώθω περήφανος που τόσο η ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και το Δημόσιο, η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα συγκέντρωσαν τους απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο».
Σε οπτικογραφημένο μήνυμά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης Μιγκέλ Αρίας Κανέτε τόνισε, ότι το EOS Green Energy Project θα προσδώσει στην Κύπρο καινοτόμο και συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια, προσφέροντας έτσι μια ανανεώσιμη και οικονομική πηγή ενέργειας, βοηθώντας στην αποανθρακοποίηση της βιομηχανίας ενέργειας και δημιουργώντας ένα σημαντικό αριθμό πράσινων θέσεων εργασίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τονίζοντας ότι πέρασε όλους τους τεχνοοικονομικούς ελέγχους της Ευρώπης και πως πήρε την πρώτη θέση για την καινοτομία της τεχνολογίας του.
Σημαντικές ομιλίες έκαναν επίσης ο Μιχάλης Στυλιανού, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο συνέταιρος της Deloitte Νίκος Κυριακίδης για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου και ο Δρ. Βενιζέλος Ευθυμίου, πρόεδρος Ερευνητικής Μονάδας Αειφόρου Ενέργειας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου που παρουσίασε το έργο και την καινοτόμο τεχνολογία του.

www.worldenergynews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Ιούνιος 2017 01:14

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.