ΟΗΕ: Το πρώτο κέντρο προσφύγων με ηλεκτρισμό από ηλιακή ενέργεια

ΟΗΕ: Το πρώτο κέντρο προσφύγων με ηλεκτρισμό από ηλιακή ενέργεια
Η ηλιακή εγκατάσταση θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε 20.000 συριακούς πρόσφυγες
Ένα στρατόπεδο προσφύγων στη μέση της ερημικής Ιορδανίας, το στρατόπεδο Azraq για συριακούς πρόσφυγες, είναι το πρώτο στρατόπεδο προσφύγων παγκσομίως που τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ενέργεια.
Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενεργοποίησε το πρόσφατα κατασκευασμένο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο 2 μεγαβάτ.
Η ηλιακή εγκατάσταση θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε 20.000 συριακούς πρόσφυγες.
Μόλις αναβαθμιστεί σε μερικούς μήνες από 2 στα 5 megawatts, η ηλιακή ενέργεια θα διατεθεί σε άλλα 15.000 άτομα και αναμένεται να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του στρατοπέδου, σύμφωνα με την UNHCR.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ιορδανική εταιρεία Mustakbal, η οποία δημιούργησε την εγκατάσταση, λέει ότι η μονάδα 2 megawatt θα παράγει 3,6 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως, εξοικονομώντας 2.370 τόνους εκπομπών CO2.
Το στρατόπεδο Azraq άνοιξε τον Απρίλιο του 2014, αφού το μεγαλύτερο στρατόπεδο της Ιορδανίας για τους συριακούς πρόσφυγες στο Ζαατάρι είχε φθάσει στο μέγιστο.
Περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας του Αμάν, βρίσκεται σε μια περιοχή ερήμου που είναι καυτή το καλοκαίρι, κρύα το χειμώνα και συχνά καταστρέφεται από τους ανέμους.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι μέχρι πρόσφατα οι κάτοικοι του στρατοπέδου είχαν μόνο μερική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτό δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, το πλύσιμο των ρούχων, τη μελέτη των παιδιών, το περπάτημα με ασφάλεια το βράδυ - ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης