ΑναζήτησηCommodities are powered by Investing.com

08/06/2017 12:00

Έτος ρεκόρ, με 161 gigawatts, το 2016 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ηλιακή ενέργεια αποτέλεσε περίπου το 47% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας, ακολουθούμενη από αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχούσε σε 34% και 15,5% αντίστοιχα
Την περασμένη χρονιά εγκαταστάθηκαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 161 gigawatts (GW), σύμφωνα με νέα έκθεση του Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21) .
Σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Κατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 2017, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα  Τετάρτη 7/6/2017  και παρουσιάζει το CNBC, η ηλιακή ενέργεια αποτέλεσε περίπου το 47% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας, ακολουθούμενη από αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχούσε σε 34 και 15,5% αντίστοιχα.
Η παγκόσμια χωρητικότητα αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% σε σύγκριση με το 2015, αγγίζοντας σχεδόν τα 2.017 GW.
Ενώ οι επενδύσεις ύψους 241,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανανεώσιμης ενέργειας και καυσίμων - εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών έργων μεγαλύτερων από 50 megawatts - ήταν μειωμένες κατά 23% σε σύγκριση με το 2015, η μείωση αυτή «συνοδεύτηκε από ρεκόρ εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως», δήλωσε ο REN21.
"Ο κόσμος προσθέτει κάθε χρόνο περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από ό, τι προσθέτει σε νέο δυναμικό από όλα τα ορυκτά καύσιμα ", δήλωσε  ο Arthouros Zervos επικεφαλής του REN21.
Ο Zervos πρόσθεσε ότι, καθώς αυξήθηκε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα χρειαστούν επενδύσεις σε υποδομές όπως τα ολοκληρωμένα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, μέτρα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης όπως η ενσωμάτωση των δικτύων ενέργειας και μεταφορών και η ανάπτυξη "τεχνολογιών ".
Όσον αφορά το περιβάλλον, η REN21 ανέφερε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομηχανία ήταν σταθερές, παρά την αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3% και την ενίσχυση της ζήτησης ενέργειας. Αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση του άνθρακα, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της αύξησης της ανανεώσιμης δυναμικότητας.
"Ο κόσμος βρίσκεται σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 γρήγορα και οικονομικά, είναι η κατάργηση του άνθρακα και η επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε η Christine Lins,  του REN21
"Όταν η Κίνα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι ακυρώνει την δημιουργία  περισσότερων από 100 εργοστασίων άνθρακα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελεί παράδειγμα για τις κυβερνήσεις παντού: η αλλαγή συμβαίνει γρήγορα όταν οι κυβερνήσεις ενεργούν - καθορίζοντας σαφή, μακροπρόθεσμα πολιτικά και οικονομικά μηνύματα και κίνητρα".
 
www.worldenergynews.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Ιούνιος 2017 12:40

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.