Αυξάνεται η δημοπρατούμενη ισχύς των νέων έργων ΑΠΕ στους επόμενους διαγωνισμούς με γνωμοδότηση της ΡΑΕ

Αυξάνεται η δημοπρατούμενη ισχύς των νέων έργων ΑΠΕ στους επόμενους διαγωνισμούς με γνωμοδότηση της ΡΑΕ

Στον επόμενο διαγωνισμό θα μπορούν να εκχωρηθούν περισσότερα από 194 MW φωτοβολταϊκών και 129 MW για αιολικών έργων

Τη δυνατότητα αύξησης της συνολικής ισχύος που διατίθεται κάθε χρονιά μέσω των διαγωνισμών ΑΠΕ, με τη «μεταφορά» MW που κανονικά θα δημοπρατούνταν το επόμενο έτος, προβλέπει γνωμοδότηση της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η οποία αναρτήθηκε την Παρασκευή (5/10) στη Διαύγεια, κατά το έτος διενέργειας κάθε ανταγωνιστικής διαδικασίας, θα μπορεί να δημοπρατηθεί έως και το 1/3 της ισχύος που προβλέπεται να εκχωρηθεί τον επόμενο χρόνο.
Όπως έγραφε το World Energy News την Παρασκευή (5/10), κύκλοι της Αρχής άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς στους επόμενους διαγωνισμούς, κάνοντας πιο «εμπροσθοβαρές» το πρόγραμμα των δημοπρασιών έως το 2020, σε σχέση με την κατανομή ανά έτος που προέβλεπε η υπουργική απόφαση θέσπισης των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Έτσι, με βάση τη γνωμοδότηση, ανά χρονιά θα μπορούν να «βγουν» σε διαγωνισμό περισσότερα MW από αυτά που προέβλεπε η εν λόγω κατανομή.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στον επόμενο διαγωνισμό, ο οποίος είναι ο δεύτερος «γύρος» του 2018 για δημοπρασίες ειδικές ανά τεχνολογία, θα μπορούν να εκχωρηθούν περισσότερα από τα 194 MW για νέα φωτοβολταϊκά και τα 129,075 MW για αιολικά, τα οποία απέμειναν για τη φετινή χρονιά, μετά τους πρώτους διαγωνισμούς του Ιουλίου.
Μάλιστα, αυτός ο επόμενος «γύρος» χρησιμοποιείται ως επιχείρημα στη γνωμοδότηση, για την ανάγκη «μεταφοράς» μεγαβάτ από το επόμενο έτος.
Κι αυτό γιατί τα υποψήφια προς συμμετοχή έργα ξεπερνούν κατά πολύ την ισχύ που μπορεί να διατεθεί, αφού οι ώριμες αδειοδοτικώς μονάδες ανέρχονται σε 214 MW φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και σε 550 MW αιολικές.

Ζητούμενο η επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ

Όπως αναφέρει η Αρχή, σκοπός της πιο εμπροσθοβαρούς δημοπράτησης της προβλεπόμενης ισχύος είναι η επίτευξη των στόχων ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Συνεπώς, είναι καθοριστική η δημοπράτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ισχύος με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ώριμων έργων ΑΠΕ στις επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ μελετά επίσης το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης της διεξαγωγής των επόμενων διαγωνισμών.
Έτσι, αν και είναι δεδομένο πως η προκήρυξη του δεύτερου «γύρου» διαγωνισμών ειδικών ανά τεχνολογία θα γίνει εντός του 2018, βρίσκεται υπό διερεύνηση το σενάριο πραγματοποίησής τους στις αρχές του 2019, αντί για τους τελευταίους μήνες της τρέχουσας χρονιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης