Τελευταία Νέα

Εμμένει στο «ραντεβού» του Σεπτεμβρίου για τους νέους διαγωνισμούς ΑΠΕ η ΡΑΕ

Εμμένει στο «ραντεβού» του Σεπτεμβρίου για τους νέους διαγωνισμούς ΑΠΕ η ΡΑΕ

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως θα είναι περιορισμένη η ισχύς των φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων που θα λάβουν μέρος αν ο δεύτερος «γύρος» προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο

Σταθερή στο αρχικό της χρονοδιάγραμμα, αναφορικά με τον επόμενο «γύρο» διαγωνισμών ΑΠΕ, φαίνεται πως παραμένει η ΡΑΕ.
Έτσι, αν και παράγοντες από τους κλάδους των φωτοβολταϊκών όσο και των αιολικών, εκτιμούν πως οι επόμενοι διαγωνισμοί θα πρέπει να διενεργηθούν προς το τέλος της χρονιάς ώστε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία, τουλάχιστον προς ώρας η Ρυθμιστική Αρχή δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.
Την ίδια στιγμή, πάντως, διερευνά το ενδεχόμενο περαιτέρω απλοποίησης της υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους υποψήφιους επενδυτές.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΡΑΕ, η προκήρυξη των τριών νέων δημοπρασιών θα γίνει το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε αυτούς, θα «μεταφερθεί» όση ισχύς απέμεινε από τους πρώτους διαγωνισμούς, από τη συνολική ισχύ που προβλέπεται να εκχωρηθεί φέτος.
Επομένως, η ανώτερη δημοπρατούμενη ισχύς θα ανέρχεται στα 317 MW, η οποία βέβαια θα αναπροσαρμοστεί στην πορεία με βάση την ισχύ των έργων που θα «κατέβουν», ώστε να ικανοποιείται το κριτήριο του 75% που έχει ορισθεί ως επίπεδο ανταγωνισμού. 

Μικρή συμμετοχή ενδιαφερομένων «βλέπουν» οι επενδυτές

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θα είναι περιορισμένη η ισχύς των φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων που θα μπορούν να πάρουν μέρος , αν ο δεύτερος «γύρος» προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και δρομολογηθεί σε τόσο μικρή χρονική απόσταση από την «πρεμιέρα» των διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουλίου.
Κι αυτό γιατί, όπως έδειξε η αδειοδοτική διαδικασία πριν από τους πρώτους διαγωνισμούς, πολύ λίγα νέα έργα θα έχουν προλάβει να φτάσουν μέχρι το στάδιο της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, πέραν βεβαίως από όσα απέτυχαν στον πρώτο «γύρο» και θελήσουν να συμμετάσχουν.
Επομένως, όπως εκτιμούν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η συμμετοχή θα είναι αναιμική.
Αντίθετα, όπως σημειώνουν, αν δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές περισσότερος χρόνος για την αδειοδοτική προετοιμασία τους, τότε θα είναι και περισσότερα τα έργα για τα οποία θα ολοκληρωθούν έγκαιρα οι αδειοδοτικές διαδικασίες, ώστε να έχουν δικαίωμα να «κατέβουν» στους διαγωνισμούς.
Επομένως, πέρα από τη μείωση των αποζημιώσεων, που «κλείδωσε» με τις πρώτες δημοπρασίες οι οποίες αυτομάτως μειώνουν αισθητά τις τιμές εκκίνησης για τις επόμενες διαδικασίες, θα επιτευχθεί και ο παράπλευρος δεύτερος στόχος, δηλαδή η ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ σε τέτοια κλίμακα που να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής για το 2020. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης