Τελευταία Νέα

Γερμανία: Προειδοποίηση για σημαντική μείωση των νέων έργων αιολικής ενέργειας

Γερμανία: Προειδοποίηση για σημαντική μείωση των νέων έργων αιολικής ενέργειας

Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της Γερμανίας να παράγει το 65% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030

Η μείωση του αριθμού των νέων γερμανικών έργων αιολικής ενέργειας που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2019 και στις αρχές της δεκαετίας του 2020 θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την επάνοδο σε επενδύσεις, σύμφωνα με την Ένωση Μηχανολόγων της Γερμανίας VDMA.
Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της Γερμανίας να παράγει το 65% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, που αναμένεται να απαιτήσει 20 gigawatts (GW) συνολικής αιολικής χωρητικότητας στην ανοιχτή θάλασσα, τέσσερις φορές υψηλότερη από τον τρέχοντα αριθμό.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μετατοπίσει πρόσφατα τη βιομηχανία μακριά από τα σταθερά τιμολόγια τροφοδοσίας με δημοπρασίες για νέες άδειες οικοδόμησης, που πλήττουν την κερδοφορία των εταιρειών αιολικής ενέργειας.
Η VDMA πιστεύει ότι η μετάβαση μπορεί να ήταν υπερβολικά δραστική, οδηγώντας σε επιβράδυνση των νέων έργων ήδη από φέτος.
"Η οικοδόμηση θα έχει σοβαρή υποχώρηση το 2019 για τα χερσαία και υπεράκτια έργα το 2020 και το 2021, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταθερό ροή", δήλωσε ο Matthias Zelinger, επικεφαλής της μονάδας Power Systems της VDMA κατονομάζοντας την Ολλανδία, τη Δανία και τη Βρετανία ως μεγαλύτερους υποστηρικτικές της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας.
"Αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας ως αγοράς αναφοράς για κατασκευαστές εξαρτημάτων", ανέφερε σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι ο ανταγωνισμός διαμορφώνεται στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα στοιχεία της βιομηχανίας δείχνουν ότι 5.6 GW χωρητικότητας προστέθηκαν στην γερμανική αιολική βιομηχανία το περασμένο έτος, ενώ ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί σε 3-4 GW το 2018 και 2.8 GW το 2019.
Οι υπεράκτιες αιολικές κατασκευές στη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα της Γερμανίας πέρυσι ανήλθαν σε 1,25 GW, ενώ από αυτό το έτος μόνο 2,3 GW βρίσκονται υπό κατασκευή μέχρι το 2020.
Βραχυπρόθεσμα, ο Zelinger εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθέσει 500-600 μεγαβάτ (MW) περισσότερο αιολικο δυναμικό στην ξηρά το 2018/19 και να προσθέσει 1 GW σε όγκους δημοπρασιών offshore και να εξετάσει ένα επίπεδο τιμών για δικαιώματα εκπομπής άνθρακα.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης