Καταβαραθρώθηκαν οι τιμές στις δημοπρασίες των φωτοβολταϊκών – Μείζον ζήτημα ο αποκλεισμός της ΔΕΗ στα "μεγάλα" φωτοβολταϊκά

Καταβαραθρώθηκαν οι τιμές στις δημοπρασίες των φωτοβολταϊκών – Μείζον ζήτημα ο αποκλεισμός της ΔΕΗ στα

Έντονη είναι η διαμαρτυρία της ΔΕΗ η οποία δεν μπόρεσε να κατακυρώσει τα έργα που είχε υποβάλει στην κατηγορία των μεγάλων φωτοβολταϊκών υποβάλλοντας προσφορά 65 ευρώ ανά MWh

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές στο σημερινό διαγωνισμό για νέες μονάδες ΑΠΕ.
Ενδεικτικό είναι ότι οι χαμηλότερες προσφορές που κατακύρωσαν τιμή αναφοράς άγγιξαν τα 75,87, τα 62,97 και 68,1 ευρώ ανά MWh, για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά, τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανώτερες τιμές εκκίνησης είχαν οριστεί στα 85, 80 και 90 ευρώ ανά MWh για τις τρεις κατηγορίες έργων.
Όσον αφορά τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με πληροφορίες η μεγαλύτερη προσφορά που υποβλήθηκε, και «πέρασε» στον διαγωνισμό, άγγιξε τα 71 ευρώ ανά MWh. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στις εταιρείες που κατακύρωσαν έργα συγκαταλέγονται η γερμανική ABO και η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.
Αντίθετα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν μπόρεσε να «κλειδώσει» τιμή αναφοράς για τα φωτοβολταϊκά της έργα, παρόλο που κατέθεσε προσφορά 65 ευρώ ανά MWh. Και αυτό παρόλο που έργο άλλης εταιρείας κατακυρώθηκε με προσφορά 70 ευρώ ανά MWh.
Στην περίπτωση των αιολικών, η υψηλότερη κατακυρωθείσα  προσφορά κινήθηκε στα 72 ευρώ ανά MWh. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, στις εταιρείες που κατακύρωσαν μονάδες συγκαταλέγεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Iberdrola Rokas.

Γ. Σταθάκης: Πλέον το κόστος των ΑΠΕ είναι αντίστοιχο με των συμβατικών καυσίμων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, σήμερα 2/7/2018, από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, οι πρώτοι διαγωνισμοί για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οδηγώντας σε σημαντική μείωση τιμών.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η σημερινή διαδικασία απέδειξε ότι είναι απολύτως εφικτό να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς να προκύψει σημαντική επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας.
Οι δημοπρασίες οδήγησαν σε μείωση τιμών στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών κατά περίπου 20%, σε σύγκριση με εκείνες του πιλοτικού διαγωνισμού του 2016 και πάνω από 35% στις επενδύσεις αιολικών.
Πλέον το κόστος των ΑΠΕ είναι αντίστοιχο εκείνου των συμβατικών καυσίμων, δικαιολογώντας την επιλογή μας να υιοθετήσουμε φιλόδοξους στόχους αύξησης του μεριδίου τους στο ενεργειακό μείγμα. Στους επόμενους διαγωνισμούς, τους προσεχείς μήνες, αναμένουμε περαιτέρω μείωση του κόστους, δεδομένου του ισχυρού ενδιαφέροντος, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές.»
Υπενθυμίζεται ότι επί χρόνια είχε υιοθετηθεί ένα σύστημα εγγυημένων τιμών, που προκαλούσε σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Με τις πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση:
•    αποπλήρωσε τις οφειλές του παρελθόντος προς τους παραγωγούς ΑΠΕ
•    απέφυγε οποιαδήποτε επιβάρυνση των καταναλωτών
•    δρομολόγησε τη σταδιακή κατάργηση του τέλους προμηθευτή
•    διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ, αποτελεσματικό, με πλήρη διαφάνεια και απολύτως συμβατό με τους κοινοτικούς κανόνες
 Υπενθυμίζεται ότι το worldenergynews.gr έγραφε νωρίτερα ότι:

Ο ανταγωνισμός που θα διαμορφωθεί από τους συμμετέχοντες, και κατά συνέπεια η «απόσταση» των τιμών αναφοράς από την τιμή εκκίνησης, είναι το σημαντικότερο ερώτημα για τους διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν σήμερα (2/7)  για τη λειτουργική ενίσχυση νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Όπως είναι ήδη γνωστό, σήμερα θα δημοπρατηθεί ισχύς 283 MW και στις τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Παράλληλα, δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες και των 3 κατηγοριών έχουν 182 υποψήφια έργα, συνολικής ισχύος περίπου 495 MW. Επομένως, με βάση τον «κανόνα του 75%», σύμφωνα με τον οποίο η συνολική ισχύς των έργων που θα πάρουν μέρος θα πρέπει να είναι 1,75 φορές μεγαλύτερη από τη δημοπρατούμενη, μέσω των διαγωνισμών θα εκχωρηθούν περίπου 283 MW.

Έτσι, με βάση τους οριστικούς καταλόγους, στη δημοπρασία της πρώτης κατηγορίας (για φωτοβολταϊκά εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW) θα συμμετάσχουν 155 έργα, συνολικής ισχύος 93,66 MW. Επομένως, η δημοπρατούμενη ισχύς ανέρχεται σε 53,52 MW.

Στη δεύτερη κατηγορία (τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά), θα δώσουν το «παρών» 13 υποψήφια έργα, ισχύος 93,44 MW. Κάτι που σημαίνει πως, βάσει του «κανόνα» του 75%, θα δημοπρατηθεί ισχύς 53,40 MW.

Τέλος, όσον αφορά τα αιολικά πάρκα (μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW), στη δημοπρασία θα «κατέβουν» 14 έργα συνολικής ισχύος 308,68 MW. Ως αποτέλεσμα, σε αυτή την κατηγορία, η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς διαμορφώθηκε στα 176,39 MW.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον τριετή «οδικό χάρτη» που έχει αποφασισθεί για την ενίσχυση νέων έργων ΑΠΕ έως το 2020, το 2018 προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν 300 MW φωτοβολταϊκών και 300 MW αιολικών, μέσω διαγωνισμών ειδικών κατά τεχνολογία. Έτσι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η ΡΑΕ, οι επόμενοι διαγωνισμοί για τις τρεις παραπάνω κατηγορίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, ενώ σε αυτούς θα «μεταφερθεί» η ισχύς που δεν θα διατεθεί τον Ιούλιο. Μάλιστα, η προκήρυξη των διαγωνισμών του φθινοπώρου θα γίνει το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης