Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Διπλασιάζεται στο 1 MW η μέγιστη ισχύς ενεργειακού συμψηφισμού – Τι εισηγείται στη ΡΑΕ η ομάδα εργασίας για net metering

Διπλασιάζεται στο 1 MW η μέγιστη ισχύς ενεργειακού συμψηφισμού – Τι εισηγείται στη ΡΑΕ η ομάδα εργασίας για net metering

Προτείνεται η διεύρυνση των δικαιούχων ένταξης στο virtual net metering να γίνει με «όχημα» τις ενεργειακές κοινότητες

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, σχετικά με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του net metering και του virtual net metering.
Έτσι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διαβιβασθεί στη ΡΑΕ, ώστε η Αρχή να προχωρήσει στη γνωμοδότησή της και να ανοίξει ο δρόμος για τις αναγκαίες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις από το υπουργείο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα βασικά σημεία του πορίσματος είναι ο διπλασιασμός της μέγιστης ισχύος των μονάδων ΑΠΕ που μπορούν να συμψηφίζουν το παραγόμενο ρεύμα που εκχέουν στο δίκτυο, με την ηλεκτρική ενέργεια την οποία αντλούν οι κάτοχοί τους από αυτό.
Κάτι που σημαίνει πως, για το διασυνδεδεμένο σύστημα, το ανώτατο όριο τόσο για το net metering όσο και για το virtual net metering θα αυξηθεί στο 1 MW από 500 KW που είναι σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως, με βάση τροπολογία του ΥΠΕΝ, από τον Ιανουάριο ο ενεργειακός συμψηφισμός και ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός έχουν επεκταθεί σε όλες τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών.
Επομένως, παράλληλα με τα φωτοβολταϊκά συστήματα, στα οποία εφαρμοζόταν ήδη, μπορούν πλέον να εφαρμοσθούν σε όλες τις ΑΠΕ (π.χ. αιολική ενέργεια, γεωθερμία ή ηλιοθερμία). 

Ένταξη μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων

Η Ομάδα Εργασίας συστάθηκε από το ΥΠΕΝ στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου. Μία ακόμη από τις αρμοδιότητές της ήταν να εξετάσει επίσης τη διεύρυνση των δικαιούχων ένταξης στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering).

Σύμφωνα με το πόρισμά της, η διεύρυνση θα γίνει με «όχημα» τις ενεργειακές κοινότητες.
Επομένως, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν το virtual net metering φυσικά ή νομικά πρόσωπα που, έως αυτή τη στιγμή, δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. 
Αν και η αξιοποίηση του virtual metering από τις ενεργειακές κοινότητες προβλεπόταν ήδη από το νομοσχέδιο με το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία τους, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του στην περίπτωσή τους.
Έτσι, η υποβολή του πορίσματος στη ΡΑΕ ανοίγει τον δρόμο για τη γνωμάτευση της Αρχής, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η απόφαση.
Με την έκδοσή της, οι ενεργειακές κοινότητες θα προστεθούν στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και τους αγρότες, οι οποίοι μπορούν ήδη να αξιοποιήσουν το μέτρο.

Αρχική δημοσίευση 29/6/2018 07:03

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης