Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εντείνονται οι στόχοι για τις ΑΠΕ - Στο 35% μέχρι το 2030

Εντείνονται οι στόχοι για τις ΑΠΕ - Στο 35% μέχρι το 2030

Το 35% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταφράζεται με 132.000 νέες θέσεις εργασίας και εισφορά 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της ΕΕ από την αιολική ενέργεια

Την υιοθέτηση ενός πιο φιλόδοξου σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να ξεπεράσει το σημερινό 27%, έπειτα από την πίεση που της ασκούν οι πράσινες ομάδες.

Η ΕΕ συμφώνησε το 2015 ότι το 27% της ενέργειας θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, αλλά έκτοτε το κόστος των ανανεώσιμων τεχνολογιών μειώθηκε και η επιστημονική βάση για έναν αυστηρότερο στόχο έχει γίνει πιο σταθερή.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος απαιτεί να διατηρούνται οι μέσες θερμοκρασίες κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Πράσινες ομάδες, όπως το Climate Action Network Europe, δήλωσαν ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν στόχο 20% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή 45%, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο νέος στόχος που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - που θα ολοκληρωθεί σε τελικό γύρο συνομιλιών στις 13 Ιουνίου - είναι πιθανό να είναι μεταξύ 30% και 33%, σύμφωνα με το Euractiv.

Δεκαοχτώ εταιρείες από τη σκανδιναβική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ikea και των κολοσσών Orsted και Vestas Wind Systems, απευθύνουν έκκληση στην ΕΕ να ζητήσει ένα φιλόδοξο πακέτο για την καθαρή ενέργεια που να περιλαμβάνει στόχο για την ανανεώσιμη ενέργεια 35% έως το 2030.

Οι φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια καθοδηγούν επίσης την οικονομική ανάπτυξη με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη βελτίωση της υγείας καθώς και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας.

Ο όμιλος WindEurope της βιομηχανίας ανέφερε ότι "περισσότερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, επενδύσεις, εξαγωγές και θετικές επιπτώσεις για τις κοινότητές μας.

Το 35% τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταφράζεται με 132.000 νέες θέσεις εργασίας και εισφορά 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της ΕΕ από την αιολική ενέργεια.

Ο στόχος της δέσμης για την καθαρή ενέργεια είναι να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ έως το 2030.

 

 

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης